Roep om hulp na overstromingen houdt aan

De hulp van boeren kwam vorige maand spontaan op gang na de overstromingen in Limburg en delen van Brabant en Gelderland. Die roep om hulp wordt nog altijd gehoord. Zo stelde akkerbouwer Conrad van Waes uit het Zeeuwse Westdorpe stelde vorige week 48 balen gewikkeld hooi van de graszaadteelt ter beschikking.

Roep+om+hulp+na+overstromingen+houdt+aan
© Familie Berden

De balen zijn voor zoogkoeienhouder René Berden in het Limburgse Sint Odiliënberg. De percelen grasland van zijn gemengde bedrijf liggen vrijwel allemaal aan de Roer, een zijrivier van de Maas in Limburg. Maar liefst 100 hectare grasland stond lange tijd onder water.


Akkerbouwer Conrad van Waes uit het Zeeuwse Westdorpe stelde vorige week 48 balen gewikkeld hooi van de graszaadteelt ter beschikking aan zoogkoeienhouder René Berden in Sint Odiliënberg. De percelen van zijn gemengde bedrijf liggen vrijwel allemaal aan de Roer, een zijrivier van de Maas in Limburg. Maar liefst 100 hectare grasland stond lange tijd onder water.
Akkerbouwer Conrad van Waes uit het Zeeuwse Westdorpe stelde vorige week 48 balen gewikkeld hooi van de graszaadteelt ter beschikking aan zoogkoeienhouder René Berden in Sint Odiliënberg. De percelen van zijn gemengde bedrijf liggen vrijwel allemaal aan de Roer, een zijrivier van de Maas in Limburg. Maar liefst 100 hectare grasland stond lange tijd onder water. © Familie Berden

'Ruim ruim 25 hectare gras is dood', zegt de Limburgse ondernemer. 'Dit jaar komt er geen gras meer van het land. Gelukkig was de wintervoorraad wel al grotendeels binnen. Maar de kuddes kunnen niet meer naar buiten, zodat ik deze voorraad al heb moeten aanspreken. De hooidonatie kwam als geroepen.'


Noodgedwongen op stal

Noodgedwongen heeft hij zo'n tweehonderd dieren op stal gezet, op één kudde na die op een huiskavel buiten kan lopen. 'Ons bedrijf is niet ingericht om de kuddes koeien met grotere kalveren en een dekstier te huisvesten. Enkele kalveren hebben we om die reden eerder bij hun moeder moeten spenen op de leeftijd van vijf in plaats van zes á zeven maanden.' Het extra werk, de waterschade, de vervuilde grond en de gevolgschade schat Berden op 70.000 euro. 'Maar dat kan ook hoger uitpakken.'


Akkerbouwer Conrad van Waes uit het Zeeuwse Westdorpe stelde vorige week 48 balen gewikkeld hooi van de graszaadteelt ter beschikking aan zoogkoeienhouder René Berden in Sint Odiliënberg. De percelen van zijn gemengde bedrijf liggen vrijwel allemaal aan de Roer, een zijrivier van de Maas in Limburg. Maar liefst 100 hectare grasland stond lange tijd onder water.
Akkerbouwer Conrad van Waes uit het Zeeuwse Westdorpe stelde vorige week 48 balen gewikkeld hooi van de graszaadteelt ter beschikking aan zoogkoeienhouder René Berden in Sint Odiliënberg. De percelen van zijn gemengde bedrijf liggen vrijwel allemaal aan de Roer, een zijrivier van de Maas in Limburg. Maar liefst 100 hectare grasland stond lange tijd onder water. © Familie Berden

Naast het hooi uit Zeeland ontving de gedupeerde boer ook hooi uit de Achterhoek. 'De vraag hoe ver ik daarmee kom tot de winter hangt in de lucht', zegt Berden. 'Maar ik vind de hulp hartverwarmend. Soms zit er een boodschap van de donateur bij een levering, een ander heb ik persoonlijk aan de telefoon.'


Spontane initiatieven

De steun heeft zijn ogen geopend. 'Zelf ben ik jaren agrarisch bestuurlijk actief geweest, maar deze hulp is toch anders. Er lopen meerdere acties en spontane initiatieven. Nu ben ik het slachtoffer, de volgende keer zijn het mijn collega's. Dan kunnen ze op me rekenen.'


Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Van Waes heeft in Westdorpe een akkerbouwbedrijf en een paardenhouderij. 'Als ik iemand kan helpen, dan doe ik dat', laat hij in een reactie weten. 'Ik heb een goed hooiseizoen gehad en had balen over. Het graszaadhooi is prima veevoer.'


Vraag en aanbod

Volgens LLTB-projectleider John Cauberg zitten nog veel meer gedupeerde bedrijven in de knel, doordat ze hun wintervoorraad vervroegd moeten aanspreken. 'Gras is verzopen en mais is niet meer goed of vervuild. Boeren in de getroffen gebieden helpen elkaar, maar ook van ver komt hulp. Veel acties zijn spontaan ontstaan. Wij koppelen vraag en aanbod aan elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer