Zwitsers Fenaco naar minder methaan met plantenextract in voer

De Zwitserse landbouwcoöperatie Fenaco lanceert naar eigen zeggen een klimaatvriendelijk diervoeder in het kader van het programma 'UFA Swiss Climate Feed'. Het voer bevat een mengsel van natuurlijke plantenextracten, waardoor de koeien minder methaan uitstoten. Dit kan leiden tot een reductie van enkele honderdduizenden tonnen CO2-equivalenten. Boeren betalen niets extra's voor dit voer. De meerkosten worden betaald uit de handel in CO2-certificaten.

Zwitsers+Fenaco+naar+minder+methaan+met+plantenextract+in+voer
© Pixabay

Volgens Fenaco stoten de 550.000 Zwitserse koeien tijdens de vertering pakweg 75.000 ton methaan uit, wat overeenkomt met 1,9 miljoen ton CO2-equivalenten. Zwitserland wil, net als andere landen, de broeikasgasuitstoot tegen 2030 halveren en wil tegen 2050 broeikasgasneutraal zijn.

De Fenaco-dochter UFA introduceerde in mei het mineraalvoer UFA 295 Biotin USCF. Dit bevat het natuurlijke preparaat Agolin Ruminant van het Zwitserse bedrijf Agolin. Volgens wetenschappelijke experimenten en veldtesten verbetert het mengsel van hoogwaardige plantenextracten de vertering van melkkoeien en vermindert zo de methaanemissie, stelt Fenaco. Dit wordt ook bevestigd door het Swiss Clean Tech Report 2020 van de Zwitserse Confederatie. Het totale reductiepotentieel voor melkkoeien in Zwitserland bedraagt ??enkele 100.000 ton CO2-equivalenten.


Emissiereductierechten

Sinds de introductie hebben boeren het klimaatvriendelijke voer van UFA zonder extra kosten ontvangen. In ruil daarvoor staan ??ze de emissiereductierechten af ??die worden behaald door het voeren van het klimaatvriendelijke voer. Het programma 'UFA Swiss Climate Feed' wordt gevalideerd door een onafhankelijke auditor. De resultaten worden verwacht in het najaar van 2021.

Als de validatie slaagt, kunnen de emissiereducties worden omgezet in verhandelbare CO2-certificaten. De opbrengst van de verhandeling van de certificaten is bedoeld om de meerkosten voor het methaanremmende voer en de kosten voor het certificeringsproces te dekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer