SU-Tech ontwikkelt extra bek op bestaande uienlader

SU-Tech richt zich sinds vier jaar op het construeren van uienladers. Ieder jaar worden die doorontwikkeld. Nieuw is een machine voor dubbele zwaden met een aangebouwde extra bek om twee zwaden te laden.

SU%2DTech+ontwikkelt+extra+bek+op+bestaande+uienlader
© SU-Tech

In 2017 construeerde SU-Tech het prototype van een uienlader, gevolgd door de serieproductie het jaar erop. Ieder jaar wordt de machine nog iets geoptimaliseerd. In 2019 ontwikkelde het bedrijf op klantvraag een machine om twee uienzwaden van een 1,50 meter bed op te laden. Dat werkt goed, maar ten opzichte van de standaardmachine kent deze machine een flinke meerprijs.

'Daar hikken potentiële klanten tegenaan', merkt eigenaar en ontwikkelaar Wouter Schoot Uiterkamp. Om meer capaciteit te realiseren en vooral ook een betere productkwaliteit, is een alternatief bedacht: een losse bek die in verstek aan de machine is gemonteerd.


Enkele minuten

Het idee voor de 'verstekbek' zat al langer in zijn hoofd. 'Alle machines zijn al voorbereid voor het monteren van zo'n bek. In de hydrauliek en elektra is daar rekening mee gehouden. Het extra frame is aan iedere SU-Tech-machine te bouwen. Binnen enkele minuten kan de unit eraan worden gehangen', legt Schoot Uiterkamp uit.

Ieder jaar willen we twee nieuwe machines ontwikkelen

Wouter Schoot Uiterkamp, eigenaar SU-Tech

'Dit seizoen hebben we één machine ermee uitgerust. Is het een succes, dan kan de serieproductie volgend jaar starten.'


Hydraulisch aangedreven

De zijmodule wordt hydraulisch aangedreven en transporteert het product 90 graden op de zeefmat. De bedenker verwacht niet dat deze extra productstroom problemen geeft in de machine. 'Die verdeelt zich over de hele breedte. Bovendien wordt dit concept vooral toegepast wanneer er sprake is van een iets lagere uienopbrengst.'


Iedere bestaande machine van SU-Tech kan worden uitgerust met een extra bek.
Iedere bestaande machine van SU-Tech kan worden uitgerust met een extra bek. © SU-Tech

Voor 2,25 meter zwaden is de zijmodule niet bruikbaar. Daar wordt de vraag ook niet van verwacht, omdat het capaciteitsissue minder speelt.


Groeiend aantal uien

Speciale machines voor het opladen van uien staan in de belangstelling. 'Vanwege het groeiend areaal uien, maar vooral vanwege de kwaliteit', weet Schoot Uiterkamp. 'In het verleden waren de Amac-aardappelrooiers populair, maar die raken versleten. Bijvoorbeeld een Grimme GZ of Amac AXL is vaak te agressief voor het product. De rooi- en zeefmat is te steil waardoor het product gaat rollen', zegt hij.

'Nieuwe rooimachines kunnen meestal prima uien laden, maar je merkt dat akkerbouwers en loonwerkers flexibiliteit zoeken. Dan schaffen ze eerder een uienlader aan.'


Voor gewassen met onkruid bouwt SU-Tech een uienlader met doorvalmat.
Voor gewassen met onkruid bouwt SU-Tech een uienlader met doorvalmat. © Herman Deuling

Om capaciteit te halen, wordt er hard gereden, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Vandaar het idee om bij 1,50 meter bedden er twee op te laden. Je verhoogt dan de capaciteit en de grotere productstroom is ook positief voor de kwaliteit. Extra vermogen is voor een dubbelzwadsmachine niet vereist.


Lader voor rassenproeven

De uienlader is niet de enige nieuwe machine die SU-Tech dit jaar bouwde. Voor zaadfirma De Groot en Slot heeft het bedrijf een lader gebouwd om rassenproeven mee op te laden. 'Ieder jaar probeer ik één of twee nieuwe machines te ontwikkelen', zegt Schoot Uiterkamp.

'Vorig jaar was dat een machine om pootgoedstammen mee op te laden, direct in kuubskisten. De Groot en Slot zag deze machine en klopte bij ons aan. Het gaat om rassenproeven met steeds 5 meter uienzwad. Die partijen mogen absoluut niet worden vermengd', licht de eigenaar van SU-Tech toe.


Kratten

'De opbrengst wordt door een band met meenemers opgeladen en in kratten gedeponeerd. Daarvoor is er een laadstation op de machine, die plek biedt aan twee personen. Een krattenbaan voert de lege kratten aan. Via een transportband worden de volle kratten op een naast rijdende wagen gedeponeerd, waar iemand ze handmatig opstapelt', legt Schoot Uiterkamp uit.


Een speciale lader voor proefvelden deponeert de uien in kleine kratten.
Een speciale lader voor proefvelden deponeert de uien in kleine kratten. © SU-Tech

'Voorheen werd het opladen met de hand gedaan. Nu kunnen vijf mensen het werk doen. Er is een leestafel aanwezig waar nog eens twee mensen plaats kunnen nemen, mocht dat nodig zijn. Zeker met dit soort bedrijven is het een mooie uitdaging om samen een machine te bedenken.'


Piekmoment verleggen

Er wordt half augustus nog druk in serie geproduceerd, maar ook gebouwd aan laders met doorvalmat. 'Speciaal voor gebieden waar ze last hebben van onkruid', legt Schoot Uiterkamp uit. 'Ook hebben we dit jaar een machine gebouwd voor het leggen van driptape. Dit neemt voor ons de piek weg in het oogstseizoen. Daar willen we dus zeker verder in groeien.'

De uienladers worden landelijk verkocht door een aantal dealerbedrijven. Waar geen dealer actief is, doet SU-Tech de verkoop zelf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer