LTO: 'Verplichte onteigening werkt juist averechts'

Verplichte onteigening van boeren om daarmee de stikstofcrisis snel op te lossen is onrealistisch, roept weerstand op bij boeren en werkt daardoor alleen maar averechts. Dat stelt LTO Nederland als reactie op een pleidooi van een aantal deskundigen in NRC. Zij menen dat onteigening kan helpen om de stikstofcrisis al voor 2025 op te lossen.

LTO%3A+%27Verplichte+onteigening+werkt+juist+averechts%27
© Dirk Hol

Voorzitter Sjaak van der Tak zegt in NRC dat de experts een onrealistisch beeld schetsen. Onteigening kan volgens hem tientallen jaren duren en is bovendien een duur middel voor de Nederlandse overheid. Boeren uitkopen kan volgens hem op vrijwillige basis gebeuren, maar onteigening is niet een geschikt middel. 'Het raakt aan familiebezit. Boeren voelen zich onheus bejegend als je hun grond afpakt', zegt Van der Tak tegen NRC.

Volgens de experts die in NRC aan het woord worden gelaten, zou landbouwgrond van boeren dicht bij kwetsbare natuurgebieden onteigend moeten worden voor een snelle uitweg uit de stikstofimpasse. Een dergelijke operatie vergt uitkoop van honderden boeren en kost de overheid naar schatting 2 tot 3 miljard euro.


Politiek gevoelig

Ontnemen van boerenland ligt politiek gevoelig, maar is volgens de deskundigen op het gebied van onteigening juridisch vrij eenvoudig omdat daarvoor geen nieuwe wetgeving ontwikkeld hoeft te worden. Via de onteigeningswet kan grond aan boeren worden onttrokken. De bestemming van het land moet daarvoor van agrarisch gebruik worden aangepast in natuur. De rechter moet hiervoor toestemming verlenen.


Demissionair landbouwminister Carola Schouten is geen voorstander van verplicht onteigenen. Ze heeft meerdere keren in debatten laten weten dat onteigening niet alleen veel tijd kost, maar ook het draagvlak voor de stikstofaanpak in de landbouwsector ondermijnt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer