Flynth: 'Te weinig financiële ruimte veehouder voor stikstofmaatregelen'

Melkveehouders hebben volgens Flynth adviseurs en accountants niet zomaar financiële ruimte om extra te investeren in emissiebeperkende stikstofmaatregelen. Een gemiddeld melkveebedrijf kwam in 2020 al bijna 1 cent per liter melk te kort om de normale kosten en uitgaven te dekken.

Flynth%3A+%27Te+weinig+financi%C3%ABle+ruimte+veehouder+voor+stikstofmaatregelen%27
© Twan Wiermans

De kritieke opbrengstprijs was volgens berekeningen van Flynth vorig jaar 37,49 cent per kilo melk. De gemiddelde melkprijs was 36,55 cent per kilo melk. Een gemiddeld bedrijf komt dan 0,94 cent per kilo melk te kort. Mede hierdoor is de reserveringscapaciteit op een gemiddeld bedrijf te laag. Die is berekend op 5,78 cent per kilo melk.

'Of die reserveringscapaciteit er ook werkelijk is, hangt af van de daadwerkelijke aflossingen en vervangingsinvesteringen die een bedrijf doet', zegt sectorleider Melkveehouderij Hans Scholte van Flynth. 'Daardoor kan het hoger of lager uitvallen.'


Reserveringscapaciteit

Bij een financieringsaanvraag zien banken het liefst een hogere reserveringscapaciteit van 7 cent per kilo melk voor een modern ontwikkeld bedrijf met goede stallen. Op een bedrijf dat niet up-to-date is, willen de banken liever nog meer. Ze verwachten dan een reserveringscapaciteit van 8 tot 9 cent per kilo melk. Scholte: 'Daarnaast kijken de banken niet alleen naar de reserveringscapaciteit, maar onder ander de marge in de kritieke opbrengstprijs.'


Veel melkveebedrijven hebben dus onvoldoende reserveringscapaciteit en marge. Daardoor wordt het lastig om een financiering te krijgen voor extra maatregelen om de emissie te beperken. Al geldt dat niet voor alle bedrijven. De verschillen tussen de individuele bedrijven zijn groot.


10 cent per kilo

Voor het financieren van de maatregelen die Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij voorstelt, is gemiddeld genomen een investering nodig van 10 cent per kilo melk. Dat is op een gemiddeld melkveebedrijf (met 1 miljoen kilo melk) een bedrag van 100.000 euro.

'Dat zal voor de bedrijven met een kritieke kostprijs boven de 36 cent, het gaat dan om twee derde van de melkveebedrijven, lastig rond te rekenen zijn. Dat lukt alleen indien die investeringen ook extra rendement opleveren', stelt Scholte. Hij adviseert melkveebedrijven om na te gaan of ze gebruik kunnen maken van het omschakelfonds van het ministerie van LNV. Hiermee kan onder voorwaarden voor 1 procent rente worden geleend voor investeringen in duurzaamheid.


Aankopen grond te duur

Aankopen van extra grond om in te spelen op het mestbeleid is ook niet zomaar haalbaar. De gemiddelde grondprijs lag afgelopen jaar in Nederland op ruim 65.000 euro per hectare. Bij 15.000 kilo melk per hectare en een saldo van 20 cent per kilo melk is dat een saldo van 3.000 euro per hectare. Bij 2 procent rente en aflossen in dertig jaar zijn de financieringslasten 3.445 euro per hectare, dus hoger dan het saldo. Behoefte aan extra grond is daardoor beter in te vullen door samenwerking met collega's of huur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer