Regeringsplannen uitgelekt: miljarden extra klimaat, nog geen stikstofbesluit

Het demissionaire kabinet trekt op Prinsjesdag naar verwachting nog eens 6 tot 7 miljard euro extra uit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een besluit over extra stikstofmaatregelen wordt bij het bekendmaken van de rijksbegroting niet verwacht.

Regeringsplannen+uitgelekt%3A+miljarden+extra+klimaat%2C+nog+geen+stikstofbesluit
© DIRK HOL

De extra miljarden voor het klimaat zouden vooral worden besteed in de vorm van subsidies, die bijvoorbeeld duurzame energieproductie voor bedrijven stimuleren. Dat er wat zou gebeuren om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen, was overigens al bekend. Ingewijden hebben dat nu bevestigd tegenover De Telegraaf.


Linkse partijen dringen al langer bij het kabinet aan om sneller werk te maken van de klimaataanpak, ook vanwege het Urgendavonnis. Het kabinet moet volgens de uitspraak in die zaak, die werd aangespannen door milieubeweging Urgenda, een kwart minder CO2 uitstoten dan in 1990.

Partijen uit zowel oppositie als coalitie hadden staatssecretaris Dilan Yesilgöz opgeroepen al voor de zomer met een plan te komen, maar zij gaf aan meer tijd nodig te hebben. Het geld dat nu opzij wordt gezet om de uitstoot te verminderen, zal voor een deel gaan naar bestaande subsidies voor zowel bedrijven als particulieren. Plannen om alvast een extra kolencentrale te sluiten, liggen er nog niet.


Stikstofmaatregelen

Op Prinsjesdag zal geen besluit komen over maatregelen om de stikstofuitstoot verder te verminderen. Dat zal aan een komend kabinet zijn, laten bronnen weten. Wel wordt alvast gekeken naar een voorstel voor de langere termijn om meer stikstofruimte te creëren voor woningbouw. Zo'n voorstel zou ook gebruikt kunnen worden door de formerende partijen.

In een reactie laat Urgenda weten zich af te vragen voor welke periode het geld wordt uitgetrokken. 'Als dit geld bestemd is voor een jaar, dan is het een leuk bedrag. Maar niet als het bijvoorbeeld bedoeld is voor de komende tien jaar', aldus een woordvoerster.

Ook is de organisatie benieuwd waarvoor het geld bestemd is. Investeringen in het duurzaam maken van bedrijven is nodig, maar zetten volgens Urgenda op korte termijn weinig zoden aan de dijk. 'Inzetten op meer zonne-energie, energiebesparingen of het sluiten van een kolencentrale doen dat wel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer