Spreeuwen veroorzaken veel schade in blauwe bessen in Limburg

Spreeuwen bezorgen blauwebessentelers in Limburg hoofdbrekens. Het verbod op het vangen en verplaatsen van de vogels heeft desastreuze gevolgen voor de oogst van dit seizoen.

Spreeuwen+veroorzaken+veel+schade+in+blauwe+bessen+in+Limburg
© Laurens Eggen

Teler Thim van den Berg uit Boukoul ziet de schade door spreeuwen vooral de afgelopen twee weken toenemen. 'We balen ontzettend. Knalapparaten inzetten is verloren energie. Ze jagen de natuurlijke vijanden, zoals de torenvalk en buizerd, ook weg. De spreeuwen keren verderop op het perceel weer terug. We proberen nu overal verspreid plukploegen in te zetten om de schade enigszins te beperken.'

'Als je rekent over de hele provincie Limburg, is dit een miljoenenschade voor de telers', weet Marcel Driessen van Driessen Blueberries in Melderslo. 'Van begin juli tot een week terug is de overlast bij ons verschrikkelijk geweest. Het verjagen met knalapparaten zorgt voor veel teleurgestelde reacties bij omwonenden en dat begrijp ik goed. We hebben op sommige dagen vijfduizend monden die mee-eten en wij kunnen daar niets tegen doen.'


Dierenorganisaties

Eind mei kondigde provincie Limburg plotseling een verbod af op het vangen van spreeuwen en op het afschot, na bezwaar van Vogelbescherming Nederland, Fauna4Life en Animal Rights. Deze organisaties zien het overspannen van de blauwebessenpercelen met netten en actieve verjaging als oplossingen.

We gaan erachter aan op een quad en gebruiken geluid, maar dat kun je niet dag en nacht volhouden

Jack Gielens, fruitteler in Neer

'Het plaatsen van netten is op veel plekken geen mogelijkheid, omdat veel gemeenten hier geen vergunning voor verlenen', zei LLTB-bestuurder Peter van Dijck een paar maanden geleden. 'Daarbij maken de netten machinaal oogsten onmogelijk.' Teler Tom Faessen uit America constateert bovendien dat spreeuwen verstrikt raken in de netten.


Praktisch onmogelijk

Naast het ongewenste geluidsoverlast in de zomermaanden is volgens teler Jack Gielens uit Neer het verjagen praktisch onmogelijk. 'Grote zwermen zijn niet weg te jagen. We gaan erachter aan op een quad en gebruiken geluid, maar dat kun je niet dag en nacht volhouden. De vraag is ook of dit diervriendelijker is dan de vangkooien.'

Ook Gielens spreekt van grote schade, die nu wordt vastgelegd in een taxatierapport.


Bezwaar bij provincie

Enkele ondernemers hebben bij de provincie bezwaar gemaakt tegen het veranderde beleid. Daarnaast proberen ze de faunaschade te verhalen. In september worden ze gehoord door de provincie over hun bezwaar. In het voorjaar maakte de provincie nog tot 2026 de weg vrij voor het vangen van spreeuwen.

Telers vangen de verkenners onder de spreeuwen om te voorkomen dat de grote groepen later de percelen bezoeken. 'Ik had net een tweede vangkooi aangeschaft en die ligt hier nu werkeloos', zegt Van den Berg. 'Die werkte prima.'


Weer vrijlaten

Ook bij Faessen bleek de vangkooi effectief, vooral vroeg in het seizoen. 'We lieten de vogels soms meermalen per week ophalen om ze zuidelijker weer vrij te laten.'

Volgens Van Dijck zijn de vangkooien een diervriendelijke, preventieve maatregel. 'De gevangen spreeuwen worden geringd en gewogen en krijgen elke dag vers water en voldoende voedsel. Een week later worden ze 30 kilometer zuidelijker in prima conditie weer losgelaten. Voor ruim 90 procent van de dieren heeft deze aanpak geen negatieve gevolgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer