Blauwe bes scoort bij consument en handel

De consumptie van blauwe bessen zit in de lift. Vorig jaar nam het gekochte volume door Nederlandse huishoudens met bijna 40 procent toe. Ook blijkt uit de cijfers voor import en export dat Nederland steeds meer een doorvoerstation is voor blauwe bessen vanuit vooral Zuid-Amerika naar andere Europese bestemmingen.

Blauwe+bes+scoort+bij+consument+en+handel
© Haijo Dodde

De blauwe bes staat op plaats 7 in de top 10 voor uitgaven van Nederlandse huishoudens aan vers fruit. Dit meldt marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis op basis van gegevens van het GfK Huishoudpanel. Hij vertelt dat het aantal nieuwe kopers van blauwe bessen in Nederland nog altijd stevig in de lift zit.

In 2015 kocht zo'n 26 procent van de huishoudens weleens of regelmatig blauwe bessen. In 2019 was dit al 45 procent. 'Vorig jaar nam het aangekochte volume blauwe bessen door Nederlandse huishoudens met bijna 40 procent toe. Naast nieuwe kopers is de stijging te verklaren door bestaande kopers die vaker en meer per keer aankopen', aldus de GroentenFruit Huis-marktanalist.


Huishoudens met kinderen

Bij de kopersprofielen in het GfK Huishoudpanel scoren alleenstaanden en tweeverdieners met een tweepersoonshuishouden het beste. Maar volgens Van den Berg kopen ook huishoudens met kinderen meer blauwe bessen en vertegenwoordigt juist dit segment een relatief groot volumeaandeel.

Areaal blauwe bessen groeit sterk in Nederland en Europa

Blauwe bessen zijn populair en staan bekend om hun gezonde eigenschappen, geeft marketingmedewerker Jeannette Westdorp van abbGrowers als verklaring voor de toenemende consumptie. 'Steeds meer consumenten ontdekken dit, dat is duidelijk.' AbbGrowers is een teelt- en handelsbedrijf in blauwe bessen en asperges en gevestigd in het Limburgse Horst.

Westdorp vertelt dat het oogstseizoen van Nederlandse blauwe bessen globaal verloopt van juni tot en met september. Voor de aanvoer van blauwe bessen buiten het oogstseizoen zijn Nederlandse retailers afhankelijk van de import vanuit met name Zuid-Amerika.


Forse stijging import

Cijfers van Eurostat en GroentenFruit Huis laten zien dat de import van blauwe bessen in de periode van 2015 tot en met 2019 steeg van 18 miljoen kilo naar bijna 76 miljoen kilo. De belangrijkste herkomstlanden zijn Peru (33 procent), Chili (25 procent) en Spanje (16 procent).

De importgroei houdt aan in 2020. In de eerste vijf maanden van dit jaar is alweer 38 miljoen kilo blauwe bessen aangekocht vanuit het buitenland. In volume is dit 14 procent meer dan in 2019 van januari tot en met mei.Een groot deel van de geïmporteerde blauwe bessen wordt vanuit Nederland doorgevoerd naar andere Europese landen, stelt Van den Berg. De Nederlandse export steeg de afgelopen vijf jaar van 13 miljoen kilo naar ruim 64 miljoen kilo in 2019. De export van blauwe bessen vertegenwoordigde vorig jaar een economische waarde van bijna 437 miljoen euro.


35 miljoen kilo blauwe bessen geëxporteerd

De belangrijkste afnemers van de blauwe bessen die vanuit Nederland worden verkocht, waren in 2019 Duitsland (47 procent), het Verenigd Koninkrijk (8 procent) en België (8 procent). De eerste vijf maanden van dit jaar zijn er bijna 35 miljoen kilo blauwe bessen naar andere Europese landen verkocht. Dat is 16 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Naast Limburg heeft abbGrowers een eigen teeltvestiging in Servië. En de handelstak van het bedrijf importeert blauwe bessen uit onder meer Chili, Peru, Marokko, Portugal, Spanje en Polen. De positie van Nederland op de internationale markt van blauwe bessen bewijst volgens Westdorp dat de gebruikte afzetkanalen de betrouwbare leveringen, korte lijnen en geleverde kwaliteit waarderen.


Areaal stabiel

Het areaal blauwe bessen in Nederland steeg de afgelopen tien jaar van 530 hectare naar 920 hectare, blijkt uit CBS-cijfers. Ook Europees gezien breidt de blauwebessenteelt sterk uit. Grote Europese productielanden voor blauwe bessen zijn Polen, Duitsland en Spanje. Nederland komt in Europa na Portugal op een vijfde plaats qua areaal.

Voor zover Westdorp het kan bekijken is de trend van een groeiend areaal ook van toepassing op Zuid-Amerika. 'De ontwikkeling van de teelt gaat daar nog harder dan bij ons. Zeker vanuit een land als Peru wordt de komende jaren een sterke uitbreiding van het areaal veracht, en dus van de productie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer