Strenge winter helpt Britse suikerbietenteelt

Zaadbehandeling met neonicotinoïden is in Groot-Brittannië niet nodig vanwege een lage voorspelling van het vergelingsvirusniveau, door het vriesweer.

Strenge+winter+helpt+Britse+suikerbietenteelt
© Haijo Dodde

De suikerfabriek British Sugar is verheugd dat, na een zeer koude januari en februari, het risico op vergelingsvirus voor het groeiseizoen 2021 zeer klein is. Ten opzichte van vorig jaar zou het virusniveau ongeveer een tiende zijn. De eerste bladluisvluchten zullen waarschijnlijk zes weken later plaatsvinden.

De Britse suikerbietenindustrie heeft een spoedvergunning aangevraagd om het gebruik van een gerichte zaadbehandeling met neonicotinoïden voor de teelt van suikerbieten in 2021 mogelijk te maken. Deze noodvergunning wordt gezien als laatste redmiddel. De extreme impact van de door bladluizen verspreide vergelingsziekte heeft vorig jaar een enorme invloed gehad op de oogst van bieten.

'Het is goed dat de noodsituatie die onze industrie in 2020 zag, zich in 2021 waarschijnlijk niet zal herhalen. Het telen van het gewas zonder de neonicotinoïdezaadbehandeling is de beste uitkomst', meldt British Sugar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer