Nieuw maairegime Vallei en Veluwe bevalt boeren matig

Het nieuwe maairegime dat waterschap Vallei en Veluwe sinds dit jaar toepast, bevalt boeren in het werkgebied maar matig. Volgens hen draaien zij op voor de gevolgen van het nog maar gedeeltelijk en/of later maaien van de zogeheten A-watergangen.

Nieuw+maairegime+Vallei+en+Veluwe+bevalt+boeren+matig
© Herder

Vallei en Veluwe zette vorig jaar de eerste stappen voor de nieuwe werkwijze. Dit voorjaar werden de maaikaarten opnieuw aangepast, meldt het waterschap. 'We maaien niet de gehele watergang in één keer. Waar mogelijk sparen we een kwart van de waterbodem (natte deel) en maaien we in het broedseizoen maximaal de helft van de droge taluds.' Vallei en Veluwe stelt dat het nieuwe maairegime ervoor zorgt dat het watersysteem beter bestand is tegen klimaatverandering.

Diverse grondgebruikers hebben inmiddels het heft in eigen hand genomen door overgeslagen taluds zelf te maaien. Het waterschap roept hen in de laatste nieuwsbrief voor boeren tot de orde. 'Dit is ongewenst. Het waterschap maait bewust een deel van het talud niet. Hiermee voldoen we aan de zorgplicht uit de Wet natuurbescherming.'


Natte zomer

Volgens een melkveehouder uit het Gelderse Epe, die niet met zijn naam wil worden genoemd, werkt de nieuwe aanpak misschien in droge zomers, maar niet in een reguliere of extra natte zomer zoals dit jaar. Boeren op de Veluwe hadden volgens hem de afgelopen weken ineens te kampen met water dat op percelen bleef staan.

'Het water in de hoofdwatergangen staat nog steeds een halve meter hoger. Door de gekte van de drie afgelopen droge jaren is er nu een protocol van later maaien en dan ook nog maar aan één kant van de watergang. Ze noemen het ecologisch verantwoord maaien, waardoor ze bepaalde stukken helemaal overslaan. Maar daardoor kan als dat nodig is, het water niet weg.'

De melkveehouder stelt vast dat voor sommige watergangen de eerste maaibeurt helemaal uitblijft. En dat gaat hem echt te ver. Hij neemt het het waterschap kwalijk dat boeren de dupe lijken te worden van de nieuwe aanpak. 'Het waterschap wil wel ecologisch inrichten en beheren, maar houdt onvoldoende rekening met de gevolgen.'


Nieuwe balans

Waterschap Vallei en Veluwe geeft aan dat het zoekt naar een 'nieuwe balans' tussen water vasthouden en afvoeren. 'Maaien is maatwerk. Het maaibeheer is niet meer gericht op enkel afvoeren van water. Waar het kan, laten we begroeiing staan om water vast te houden en de biodiversiteit te bevorderen.' Van een achterstand in het maaien is volgens het waterschap geen sprake.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer