Vallei en Veluwe stelt regeling tegen droogte in

Waterschap Vallei en Veluwe stelt een bedrag van 400.000 euro beschikbaar voor maatregelen die verdroging moeten tegengaan. Het geld is bedoeld voor grondeigenaren die een bijdrage leveren aan bestrijding van het droogteprobleem.

Vallei+en+Veluwe+stelt+regeling+tegen+droogte+in
© Nieuwe Oogst

Het gaat om maatregelen die het vasthouden van water bevorderen en die water toevoegen aan de grondwatervoorraad. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin en scheidend heemraad Dirk-Siert Schoonman: 'Het aanvullen van de grondwatervoorraad is van groot algemeen belang voor het gebied. Hoe meer grondeigenaren water vasthouden, hoe groter het effect. We rekenen op de innovativiteit van grondeigenaren en hopen van harte dat velen gebruik maken van de regeling. De pot mag leeg en de sloten moeten vol.'

Regeling Watersparen voorziet in concrete voorstellen die op korte een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van verdroging. Vallei en Veluwe betaalt de maatregelen volledig, met een maximum bedrag van 10.000 euro. Als voorbeelden van maatregelen die in aanmerking komen, worden bijvoorbeeld ballonafsluiters, stalen rijplaten, afdamming met bigbags of zandzakken en planken voor duikers. Ook andere oplossingen kunnen in aanmerking komen.


Steeds grotere uitdaging

De bijdrage van het waterschap is een logisch uitvloeisel van de afgelopen droge jaren. Want hoewel de neerslag in Nederland de afgelopen eeuw met meer dan 100 millimeter per jaar toenam, wordt droogte een steeds grotere uitdaging. 2020 is het derde droge jaar op rij, al is de situatie dit jaar minder ernstig dan de twee jaar hiervoor.

Vallei en Veluwe erkent dat de maatregelen die het waterschap zelf neemt, niet voldoende zijn om de droogte de baas te worden. 'Water beter en langer vasthouden in de bodem en de haarvaten van het systeem is noodzakelijk. Daarvoor heeft het waterschap de hulp van de grondeigenaren nodig.'


Verstandig gebruiken en aanvullen

'Droogte vraagt om aanpassing van iedereen, overheden, agrariërs, terreineigenaren, bedrijven, inwoners, enzovoort', stelt het waterschap. 'Grondwater is van iedereen en dus zijn we er ook met z'n allen verantwoordelijk voor dat we het verstandig gebruiken en aanvullen. Op die manier is er ook voor onze kinderen en hun kinderen straks genoeg water.'

Regeling Watersparen wordt met ingang van maandag 3 augustus ingesteld. Boeren en andere grondeigenaren kunnen tot eind 2020 een aanvraag indienen. Als de voorgestelde maatregel op de voorbeeldlijst van het waterschap staat, wordt deze binnen een week afgehandeld, anders duurt het maximaal een maand.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer