Onttrekkingsverbod Veluwe en Utrechtse Heuvelrug oppervlaktewater

In grote delen van het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe geldt vanaf maandag een verbod op het onttrekken uit oppervlaktewater. Vallei en Veluwe is daarmee het tweede waterschap, na Brabantse Delta in West-Brabant, dat beperkingen instelt.

Onttrekkingsverbod+Veluwe+en+Utrechtse+Heuvelrug+oppervlaktewater
© Han Reindsen

Het gebied waarop het verbod van toepassing is, zijn de sloten, beken en kanalen waar geen aanvoer van water uit de Nederrijn, IJssel en Randmeren mogelijk is. Het verbod geldt dus vooral op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en alle flanken hiervan.
Voor delen van de Noordelijke IJsselvallei, de polders langs de randmeren en een deel van de Gelderse Vallei is nu nog aanvoer van water mogelijk en geldt dit verbod niet. Vallei en Veluwe wil met het onttrekkingsverbod tegengaan dat sloten en andere watergangen droogvallen en allerlei ongewenste effecten optreden. Bijvoorbeeld een verslechtering van de waterkwaliteit, dode vissen en schade aan natuur, landbouw, gebouwen en infrastructuur.


Warm voorjaar

Door een droog en warm voorjaar met veel wind is er vooral door verdamping in korte tijd een flink neerslagtekort ontstaan, meer nog dan in de voorgaande droge jaren. Landelijke cijfers laten zien dat er inmiddels 93 millimeter neerslagtekort is.

De prognose voor komende weken is dat dit oploopt richting een tekort van meer dan 110 millimeter, terwijl het groeiseizoen nog maar net is begonnen. Afgelopen winter viel circa 245 millimeter regen, terwijl dit in een gemiddelde winter 195 mm is. Het grondwater was daarmee in bijna het gehele gebied aangevuld tot normaal niveau. Als de droogte langer aanhoudt, overweegt het waterschap om ook grondwateronttrekkingen te verbieden of te beperken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer