Fruitteler Toine Janssen: 'Als kraaien gaan vliegen, komen ze hier langs'

Provincie Gelderland vraagt de rechter om een voorlopige voorziening na het opschorten van de ontheffing op het bejagen van een aantal overlastgevende diersoorten. Rechtbank Gelderland schortte die ontheffing op. Fruitteler Toine Janssen houdt intussen zijn hart vast. 'Als de kraaien gaan vliegen, komen ze hier langs.'

Fruitteler+Toine+Janssen%3A+%27Als+kraaien+gaan+vliegen%2C+komen+ze+hier+langs%27
© Sjef Prins APA

De peren en appels van Toine Janssen in het Gelderse Winssen zijn bijna plukrijp. Nog een paar weken en ze kunnen van de boom. In die korte tijd zijn ze extra vatbaar voor het aanpikken van de vruchten door vogels. Vooral de peren zijn dan doelwit, niet alleen van mezen, maar ook van kraaien en kauwen. 'Voor die vogels zijn rijpe en dus zoete peren heel aantrekkelijk.'

De teler houdt dan ook zijn hart vast, vertelt hij, nu jagers van de rechter niet meer mogen schieten op kraaien en kauwen. Hij heeft verspreid over een aantal percelen op zo'n 25 hectare fruit aan de bomen hangen. 'Als ze gaan vliegen, komen ze hier langs. Ik heb jaarlijks al flinke mezenschade, voor 20.000 tot 30.000 euro, waarvan ik maar een deel krijg vergoed. Kraaien kunnen in groepen van soms wel honderd vogels in een paar uur tijd heel veel schade aanrichten.'


Gaskanon

Nu Janssen niet meer kan terugvallen op de jagers die zijn percelen in de gaten houden, is hij aangewezen op het ophangen van linten of ballonnen, of eventueel op een gaskanon. 'Er zijn ook nog wel andere ingenieuze apparaten, maar je moet het maar net weten wanneer een groep je boomgaard bezoekt. Dat is lastig, want ze kunnen ieder moment toeslaan.'

Jager Mark Jacobs van wildbeheereenheid (WBE) Wijchen en Waal kan er over meepraten. Hij denkt dat door het opschorten van de ontheffingen het aantal wildschades fors kan stijgen. 'Ik hoor het uit alle hoeken, niet alleen van fruittelers. Ook veeboeren met mais kunnen schade oplopen als kraaien of duiven gaan eten van de rijpe maiskolven. En zelfs paardenhouders hebben er een probleem bij nu er niet meer mag worden gejaagd op konijnen. De holen in het weiland zijn een gevaar voor paardenbenen.'


Afschot

Volgens Jacobs heeft afschot van vogels zeker zin. 'Je schiet er een paar, maar belangrijker is nog dat je ze verjaagt naar een andere plaats. Dat brengt toch verlichting voor de betreffende agrariër. We zijn er jaarlijks druk mee. En zeker als dit langer gaat duren, dan wordt het een drama. Kraaien hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden, die kun je niet de vrije hand geven.'

Ook secretaris Erik Koffeman van Fauna Beheer Eenheid Gelderland heeft er een hard hoofd in. 'De rechterlijke uitspraak heeft grote gevolgen voor veel agrariërs. En we snappen het ook niet goed. Het is al decennialang gebruik dat deze overlastgevende soorten mogen worden bejaagd. Nu moeten we ineens van de rechter aantonen dat water nat is.'

Aanpassen van de huidige regels in Gelderland kost zeker een half jaar, waarschuwt Koffeman. 'Ik kan boeren intussen maar één ding aanraden: meld elke schade, ook al kost je dat tijd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer