Rozenbottels uit Posterenk geknipt voor in een vaasje

Michaël Kool van Kwekerij Kool in het Gelderse buurtschap Posterenk is deze week begonnen met de oogst van zijn struiken met rozenbottels. Eerst doet hij dit samen met zijn zoon. Later in het oogstseizoen, dat duurt tot in oktober, wordt hij geholpen door zo'n tien seizoenkrachten.

Rozenbottels+uit+Posterenk+geknipt+voor+in+een+vaasje
© Ruben Meijerink

Kool heeft ongeveer 5 hectare van de verschillende soorten rozenbottels, waarvan de geoogste takken worden afgezet als sierteeltproduct. Op de foto is een multifloravariant te zien, waarvan de kleinere vruchtentrossen goed zijn te gebruiken in bijvoorbeeld boeketten of op vaas.

'Je kunt mij zien als een snijheesterteler, maar de teelt zelf heeft veel overeenkomst met de fruitteelt', zegt Kool. De teler kruist en veredelt de soorten zelf en ent ze op tweejarige onderstammen. De scheuten kunnen hard groeien en tot 4 of 5 meter lang worden. Met snoeien en opbinden houdt Kool ze in bedwang en onder handbereik, vertelt hij.

Kwekerij Kool is de enige grote gespecialiseerde teler van sierrozenbottels in Nederland. Er gaat met het op gang komen van de oogst acht weken lang elke dag een levering naar de veiling in Rijnsburg. De concurrentie zit vooral in Italië, maar ook in Servië en Polen.


Geen kantoorman

Na een studie plantenkunde in Wageningen startte Kool in 1997 met het telen en veredelen van rozenbottel. 'Ik ben dan wel gepromoveerd, maar geen kantoorman. Ik ben op zoek gegaan naar een teelt die ik zelf interessant vond. Tot die tijd werden rozenbottels gesneden in gemeenteplantsoenen door mensen die daar een ontheffing voor hadden.'

Met een teelt op rijen en onderstammen wist Kool de sierbottels letterlijk op een hoger plan te krijgen. De planten op stam gaan een jaar of tien mee, vertelt hij. 'De kunst is mooie botteltjes te halen van goede onderstammen. Maar het is arbeidsintensief werk, je bent er het hele jaar mee bezig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer