Eerste veldbonen voor vleesvervangers geoogst

Akkerbouwer Ad Raaijmakers heeft vorig weekend zijn eerste veldbonen voor plantaardige vleesvervangers geoogst. Samen met ZLTO, ME-AT, Agrifirm en Herba Ingredients startte hij dit jaar in het Noord-Brabantse Best een proef met de teelt van deze veldbonen.

Eerste+veldbonen+voor+vleesvervangers+geoogst
© John Claessens

De ouderwets natte zomer maakte het werk van Raaijmakers er niet eenvoudiger op. De bonen moeten droog worden geoogst en door het buiige weer was het wachten op het goede moment.

'We zagen dat de onderste bonen al uit de peulen begonnen te vallen. We moesten onderhand echt gaan oogsten', zegt Raaijmakers. Gelukkig wist hij een relatief droge dag te vinden om met de dorser het land op te gaan.


Veel onkruid

De eerste veldbonenoogst is goed verlopen, maar de opbrengst kan beter, vindt Raaijmakers. 'Ik weet nog niet precies hoeveel kilo is binnengehaald, maar ik denk te weinig om echt tevreden te zijn. Er is op het laatst veel onkruid tussen gegroeid. Dat zouden we bij de volgende teelt kunnen verbeteren.'

Veldbonen worden wel meer geteeld in Nederland, vooral voor ruwvoer. Volgens ZLTO-projectleider Henny van Gurp zijn de bonen ook geschikt voor mensen. 'De vraag naar plantaardige eiwitten groeit. Nu importeren we die vooral uit andere werelddelen. We willen dat vervangen door eiwitgewassen die we telen in de eigen achtertuin.'


Insteek: korte keten

ZLTO startte samen met een aantal partners uit de keten een onderzoek naar de productie van plantaardige vleesvervangers op basis van Nederlandse veldbonen. Van Gurp: 'Onze insteek is een korte keten waarbij in iedere schakel een marge overblijft, met een eindproduct dat een acceptabele prijs heeft. Van het land gaan de bonen naar Herba Ingredients waar ze worden verwerkt. Daarna gaat ME-AT ermee aan de slag om er burgers en balletjes van te maken.'

De belangenbehartiger hoopt ergens begin volgend jaar een reeks vleesvervangers in de winkelschappen te hebben liggen. 'Er zijn gesprekken gaande met verschillende supermarkten', laat Van Gurp weten.

De teelt van veldbonen voor humane consumptie verschilt weinig van de teelt van bonen voor ruwvoer. 'Je moet alleen andere keuzes maken op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen', weet Van Gurp. 'Ook de raskeuze is belangrijk. Je moet meer letten op smaak en textuur. We hebben afgelopen jaar met monsternames en beproevingen in het laboratorium drie rassen geselecteerd die heel geschikt zijn voor menselijke consumptie.'


Waardevolle data

Hoewel het natte weer de oogst voor de teler wat moeilijker heeft gemaakt, levert het voor het onderzoek waardevolle data op. 'Het was de afgelopen jaren heel droog, maar in Nederland heb je soms ook natte zomers. Het is goed om te leren wat dat betekent voor de opbrengst van dit gewas', stelt Van Gurp.

Raaijmakers is voorzichtig positief over de veldbonenteelt. 'Als je een ton of 5 per hectare kunt halen, is het een interessante teelt. Het belangrijkste is dat er uiteindelijk iets van wordt gemaakt dat geld oplevert en er een verdienmodel is. Daar moeten de verwerkende partijen nu mee aan de slag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer