Proefvelden gerst geoogst

De eerste gerst op de proefvelden van SPNA in het Groningse Nieuw Beerta is geoogst. Het gaat om een project natuurinclusieve landbouw met mengteelten. Met een kleine proefveldcombine haalde bedrijfsleider Arjan Hofstee de gerst binnen voor verder onderzoek.

Hofstee staat tevreden naar de rijpe gerst te kijken. 'Het gewas staat er prima bij, maar het is iets gelegerd door een aantal hoosbuien die we hier hebben gehad. Gerst knikt gelukkig over het algemeen wat hoger dan tarwe, waardoor je er met de combine toch nog redelijk goed onder komt.' De proefstroken gerst met veldbonen moeten nog even wachten voordat ze geoogst kunnen worden. De bonen zijn nog groen en niet afgerijpt.

Hofstee weet waardoor de opbrengst van deze proef dit jaar niet erg positief uitvalt. 'We hadden vorig jaar een proefveld zomergerst met zomererwt. Die gewassen gingen qua groei mooi gelijk op. Ik denk dat door de strenge winter de bonen het lastiger hebben gehad. Wellicht hadden we ze iets dieper moeten zaaien. Je ziet nu dat er naar verhouding te veel gerst staat. Maar goed, de proef duurt in totaal drie jaar en pas na afloop kun je echt iets zeggen over het resultaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer