CZAV teelt veldbonen voor vleesvervangers

De Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV) teelt veldbonen op proeflocatie AgroProeftuin de Peel voor onder andere vegetarisch gehakt van Boon. De veldboon als product voor humane consumptie is nog vrij onbekend terrein.

CZAV+teelt+veldbonen+voor+vleesvervangers
© Han Reindsen

CZAV en vegetarisch producent Meatless werken sinds 2019 in een project samen om de lokale teelt- en verwerkingsketen van veldbonen voor menselijke consumptie op te zetten. Op dit moment worden veldbonen vooral gebruikt als veevoer, maar ze zijn ook interessant in de eiwittransitie. Dit staat te lezen op de website van AgroProeftuin de Peel.

'Veldbonen kunnen lokaal worden geteeld. Bovendien dragen peulvruchten bij aan een betere bodemkwaliteit op landbouwbedrijven en is er relatief weinig mest nodig', stelt innovatiemanager Elke Donkers van Boon, een Brabantse start-up die vegetarisch gehakt ontwikkelt.

Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden en Peulvruchten bij coöperatie CZAV, onderschrijft de voordelen. 'Boeren zijn zich bewust van de maatschappelijke opgaven, waaronder de vraag om minder stikstof uit kunstmest te gebruiken. Wat dat betreft is veldboon een fantastisch gewas.'


Toch ziet Visser een grote uitdaging in het verdienmodel. 'Vanuit de humane consumptie is er nog maar weinig vraag. En als boeren de bonen moeten verkopen als veevoer, is de opbrengstprijs voor hen te laag.'


Bouwen aan verdienmodel

Het bouwen aan een verdienmodel moet van twee kanten komen, vindt Donkers. 'We willen dat consumenten in beweging komen en kiezen voor een duurzaam, lokaal geteeld product. Aan de andere kant hebben we voldoende grondstoffen van goede kwaliteit nodig om een markt te ontwikkelen. Wij willen met onze producten een begin maken. We hopen dat consumenten en boeren enthousiast worden, nu er daadwerkelijk een product in de winkel ligt.'

De veldbonen die op het proefveld van AgroProeftuin de Peel worden geteeld, zijn via verwerker Meatless onder andere geleverd aan Boon.


In 2021 gaat het onderzoek op AgroProeftuin de Peel verder met proeven waarin CZAV onder meer experimenteert met verschillende plantdichtheden en verschillende bemestingsniveaus. Het doel is meer kennis te verzamelen voor de optimale teelt op zandgrond.$1

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer