Zeeland koploper in circulaire veldbonenketen

In Zeeland vindt op donderdag 22 juli een besloten bijeenkomst plaats om de resultaten te bekijken van de eerste gesloten Nederlandse eiwitketen van veldbonen. Ketenpartners en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) van de provincie Zeeland gaan de proeven bekijken. Er wordt een bezoek gebracht aan een perceel veldbonen bij Colijnsplaat en aan de textureringsfabriek van Meatless in Goes.

Zeeland+koploper+in+circulaire+veldbonenketen
© Han Reindsen

In 2016 ontstond in Goes bij Meatless het eerste idee om op basis van veldbonen een gesloten regionale eiwitketen op te bouwen voor humane voeding. Bonen die lokaal konden worden geteeld als leverancier van eiwitten om lekkere voedingsproducten te maken. Samen met CZAV en MFH pulses werden diverse rassen veldbonen getest.

Na een eerste vooronderzoek werd ondersteuning voor dit idee gevonden bij de provincie Zeeland, vanuit de regeling Zeeuwse Stroomversnelling. Zo konden de teeltomstandigheden en rassen verder worden onderscheiden en getest. En via een MIT-project met ondersteuning van belangenbehartiger ZLTO werd applicatieonderzoek gedaan om vanuit lokaal veldbonenmeel vegetarische producten te ontwikkelen.

Deze projecten worden in het najaar afgerond, maar de eerste resultaten worden nu al gepresenteerd. Veredeling en teeltstudie hebben volgens de initiatiefnemers geleid tot een opbrengst van 8.000 kilo bonen per hectare, goed voor zo’n 2.500 kilo eiwit. De bonen worden gemalen tot meel, waar een brokje van wordt gemaakt. Dat vormt de basis voor het maken van plantaardige producten die enkel bestaan uit bonen.


Marktkansen onderzoeken

Om de marktkansen verder te onderzoeken, heeft ZLTO een marktconcept laten ontwerpen. De eerste producten van veldbonen liggen in het supermarktschap. Niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland en Duitsland. Door deze ontwikkeling is het nu mogelijk vegetarische producten te produceren van regionaal geteelde veldbonen.

Het eindresultaat van deze vierjarige ontwikkeling wordt uitgebreid bekeken bij Meatless in Goes, waar een assortiment plantaardige producten op basis van veldbonen is te proeven. Met een korte rondleiding door de fabriek wordt de bijeenkomst afgesloten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer