Vleesvervanger van Nederlandse bodem

Bij Ad en Jolanda Raaijmakers in het Brabantse Best groeien de eerste veldbonen die straks zorgen voor een vleesvervanger van Nederlandse bodem. Dat is uniek, omdat de ingrediënten daarvoor puur uit ons eigen land komen. Tot nu toe gingen daar vaak nog sojaproducten uit het buitenland in.

Alle partijen uit de keten kwamen deze week samen. 'Het is toch mooi dat het geen soja uit Zuid-Amerika is, maar eiwitten uit eigen land', reageert Kathleen Goense van ZLTO. 'Het duurt nog jaren voor de keten echt volwassen is. Voor onze leden is het echter belangrijk dat de prijs goed is.' Ad Raaijmakers is het met haar eens. 'We zijn nu aan het kijken of we er een teelt van kunnen maken waar we als akkerbouwers wat mee opschieten. Maar dat het ook past in ons bouwplan.'

Dit jaar wordt er 50 hectare ingezaaid. Binnen vijf jaar moet het areaal groeien naar 350 hectare veldbonen. Bij familie Raaijmakers staat 2 hectare. 'Of je nou kiest voor vlees of een vleesvervanger, het is mooi dat het product uit Nederland komt', verzekert Goense. 'Het ziet er nu goed uit. Ik verwacht een mooie oogst, maar dat is heel weerafhankelijk', weet de akkerbouwer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer