Jacuzzi imponeert met dochters en zonen

Bij de roodbonte stieren krijgt Jacuzzi zijn eerste fokwaarde met dochterinformatie. Het betekent inleveren in totaalindex NVI, maar plussen in exterieur. Bij zwartbont blijft VH Bube Bernell de lijst van stieren met dochters in de fokwaarde aanvoeren. Wel zakt ook deze stier enkele honderden liters in melkplasverervering en moet hij een aantal punten NVI prijsgeven.

Jacuzzi+imponeert+met+dochters+en+zonen
© Alex Arkink

Bomaz Altatopshot draait al langer mee in de top en vergezelt Bomaz Altabianco nu in de top 3. Beide stieren zijn gefokt op het Bomaz-fokbedrijf in de Amerikaanse staat Wisconsin en vererven een behoorlijke melkplas. Volgens een woordvoerder van Alta zijn het onopvallende koeien met 500 euro inet en 600 punten voor levensduur.

Nieuw in de top 5 is Capnation Benello, uit de Lead Mae-familie. Hij werd in 2018 als allround-genomicsstier ingezet. Benello zou komende week vijf jaar oud zijn geworden, maar hij is niet meer in leven. Hij leeft nu ook niet voort in nieuw sperma.


Nieuwe koploper

Bij de zwartbonte genomicsstieren is Delta Dolmen de nieuwe koploper. Hij vererft een flinke melkplas in combinatie met goede gebruikseigenschappen. Wat betreft exterieur scoort hij vooralsnog goed, maar hij is geen topper.

Schreur Apoll P past prima bij gebruikskruisingen op een ronde, gesloten koe zoals van het Fleckvieh-type

Jeroen Kloosterziel, GGI Holland

Opvallend bij roodbont is het grote aantal stieren dat hoornloosheid vererft. Bij de vermelde acht roodbonte topstieren vererft de helft in mindere of meerdere mate hoornloosheid. Delta Launch PP geeft zelfs alleen maar hoornloze koeien.


'Gigantische melkstier'

Van Schreur Apoll P zijn dit keer de gegevens van de eerste Nederlandse dochters meegenomen. Als genomicsstier, gefokt door de familie Reurslag in het Gelderse Laren, heeft GGI Holland deze stier veel ingezet. 'Het is een gigantische melkstier, die het goed doet wat betreft gehalten ', legt Jeroen Kloosterziel van GGI Holland uit.

De spermaverkoper heeft de stier niet op de stierenkaart staan. 'Hiervoor zoeken we stieren die wat meer het complete plaatje vererven', zegt hij.

Zijn sperma wordt wel verkocht. 'De stier past prima bij gebruikskruisingen op een ronde, gesloten koe zoals van het Fleckvieh-type. Die geeft de stier wat meer melk, fijnheid en type', licht Kloosterziel toe.


Hoge verwachtingen

De roodbonte stier Jacuzzi maakt de hoge verwachtingen op basis van zijn genomicsfokwaarde deels waar, nu ook zijn eerste dochters in de fokwaarde zijn meegenomen. In april kwam zijn NVI nog uit op 359 punten, waarmee hij in de top 3 van genomicssstieren uitkwam.

Met dochters in de fokwaarde is die weliswaar gezakt naar 290, maar dat is voldoende voor de koppositie bij deze dochtergeteste stieren. Ook scoort Jacuzzi nu met 107 voor totaal exterieur beter dan in mei.


Apoll P-dochter Drouner K&L Aiko 1386 P-Red.
Apoll P-dochter Drouner K&L Aiko 1386 P-Red. © Han Hopman


Altatopshot leidt TIP-top 10

Een stier die niet opvalt bij het afkalven, niet bij het insemineren, de drachtcontrole en het droogzetten. 'Bij Alta noemen ze dit een viermomentenstier', legt een Alta-woordvoerder uit. Bomaz Altatopshot voert alweer even de TIP- top 10 van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) aan. De stieren in de top van de TIP zijn gemiddeld wat betrouwbaarder en hebben iets hogere gehaltes. Een woordvoerder van de NVO onderschrijft dat het verschil met de NVI wat is afgevlakt. Zo heeft de top 5 op het vlak van NVI een gemiddelde TIP van 312 en de TIP-top 5 komt op 325. Wel is de leeftijd van de TIP-top 5-stieren ruim een jaar ouder, omdat de NVO de betrouwbaarheid van een stier belangrijk vindt. Bij roodbont leidt, net als bij de NVI, de nog jonge Delta Jaccuzi-Red met 326 TIP. Hier is de tweede plek voor de bijna vijf jaar oudere en hoornloos verervende Borderview Label P met 287 punten TIP. De top 5 wordt compleet gemaakt door Delta Multimate-Red en Huntje Holstein Red River (beide 273) en Kingfarm Holsteins Anreli-Red (272).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer