Schapenfokkers willen methaanuitstoot via DNA terugdringen

Schapen fokken die minder methaan uitstoten. Dat wil de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie (NSFO) realiseren met een project waarbij de fosfaatuitstoot van een schaap wordt gekoppeld aan het DNA. Dit wordt ook wel genomic selection genoemd.

Schapenfokkers+willen+methaanuitstoot+via+DNA+terugdringen
© Gertjan van der Wal

Dat meldt vakblad Het Schaap. Volgens dit blad is het de eerste keer dat er in Nederland genomic selection bij schapen wordt toegepast. In andere schapenlanden wordt hier al volop gebruik van gemaakt, net als bij andere diersoorten. Zo wordt in Nederland sperma van jonge stieren verkocht die door genomic selection zijn onderzocht op erfelijke eigenschappen.

DNA-profiel

Bij deze proef wordt van vijfhonderd Texelaars de methaanuitstoot gemeten. Dit wordt vervolgens gekoppeld aan het DNA-profiel van het dier. Daarmee hopen de onderzoekers een genetische oorzaak voor veel of weinig methaanuitstoot te vinden, zodat hierop gefokt kan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer