CRV%3A+geen+zorgen+over+inteelt+Holsteins
Nieuws
© VidiPhoto

CRV: geen zorgen over inteelt Holsteins

De gemiddelde inteeltgraad binnen de Nederlandse Holsteinpopulatie is 5 procent. Het vraagt aandacht, maar is geen punt van zorg, stelt Sander de Roos, verantwoordelijk voor het CRV-fokprogramma.

Er zijn zorgen over inteelt. Professor Les Hansen van de universiteit van Minnesota stelde eerder in Nieuwe Oogst dat de inteeltgraad van Holsteinkoeien in de VS vorig jaar op 7,7 procent lag en de inteelttoename op 0,35 procent. Een inteeltgraad tot 6,25 procent is in zijn ogen geen probleem. Een te hoge inteeltgraad zou leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, embryonale sterfte en doodgeboorte.

Volgens De Roos is de Nederlandse inteeltgraad van 5 procent veilig. En de toename – tussen de 0,1 en 0,2 procent – is een stuk gunstiger dan in de VS. 'Daar is die 0,25 procent per jaar, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO. Ook daar zitten we ruim onder.'

De Roos bestrijdt de stelling van Hansen dat genomic selection invloed heeft op inteelt. 'Terwijl vroeger van een stier meerdere zonen werden ingezet, beperkt zich dat nu tot één of enkele. Ondanks dat minder stieren worden ingezet, is de variatie in het aanbod niet minder.' Volgens Hansen lopen ki-organisaties in de VS vaak achter dezelfde populaire genomicsgeteste stieren aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer