Punt+hoger+celgetal+kost+2+gram+melk
Nieuws
© Pixabay

Punt hoger celgetal kost 2 gram melk

Een verhoogd celgetal bij een melkkoe leidt tot een lagere melkproductie. Ieder punt hoger komt daarmee naar schatting op 2 gram melk. Dit is minder dan veel adviseurs verwachten.

Dat berekenden onderzoekers van de universiteit van Guelph in Canada op basis van melkcontrolegegevens van ruim één miljoen melkkoeien in 3.741 veestapels tussen 2009 en 2019. Met een regressievergelijking werd bij iedere koe het melkopbrengstverlies ingeschat in vergelijking met het individuele celgetal en het tankmelkcelgetal.

Op basis hiervan werd in een model gesimuleerd wat er zou gebeuren wanneer een veestapel van het huidige tankmelkcelgetal naar een 100 punten lager celgetal zou gaan. Hieruit kwam naar voren dat het totale verlies aan melkgift varieert met de verdeling van het celgetal op koeniveau en het aantal keren dat de koeien hebben gekalfd. Oudere koeien hebben in het algemeen een wat hoger celgetal.


Minder dan verwacht

Bij een melkprijs van 37 cent zou met een verlaging van 100 punten celgetal iedere koe jaarlijks 27 euro aan extra melkgeld opleveren. Volgens de onderzoekers is het melkverlies als gevolg van het celgetal minder dan de meeste adviseurs en melkveehouders verwachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
Meer weer