Wereldwijde melkplas groeit onverminderd door

De melkplas in de Europese Unie groeit weer, maar bleef in de eerste vijf maanden van 2021 nog wel met 0,2 procent achter bij de melkaanvoer in dezelfde periode van 2020. Dat meldt ZuivelNL.

Wereldwijde+melkplas+groeit+onverminderd+door
© Twan Wiermans

De groei zit vooral in Ierland. Het land laat al een aantal maanden significante groei van de melkplas zien. Dit geldt in iets mindere mate voor Italië en Polen. De Franse melkaanvoer nam in mei fors toe en toont daarmee herstel na de krimp in het eerste kwartaal. Duitsland realiseerde voor het eerst in maanden ook een bescheiden groei.

Maar per saldo bleef de totale EU-melkaanvoer in de eerste vijf maanden van 2021 nog met 0,2 procent achter bij die in dezelfde periode van 2020.


Nederland

Nederland doet daarin niet mee. De melkaanvoer in ons land daalde vrij sterk in juni (-2,3 procent). In mei leek er nog sprake te zijn van stabilisatie, maar dit was van korte duur. De melkaanvoer over het eerste halfjaar van 2021 kwam daarmee uit op 7,01 miljard kilo, 1,7 procent (123 miljoen kilo) minder dan in dezelfde periode in 2020.De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen blijft onverminderd doorgroeien. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer (+8 procent) nam in mei voor de derde maand op rij significant toe. Ook de Verenigde Staten (+5 procent) realiseerden in die maand weer een forse stijging.

Australië zag de melkproductie met 3 procent toenemen. De groei in Argentinië (+3 procent) en Uruguay (+6 procent) zette door. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de Europese Unie) lag over de eerste vijf maanden van 2021 1,3 procent hoger (1,7 miljard kilo) hoger dan in dezelfde periode van 2020.


Druk op prijzen

De botermarkt is sinds juni onder toenemende druk komen te staan. De vraag is al een tijd beperkt. Bovendien is er voldoende aanbod. Dit heeft ervoor gezorgd dat de notering weer ruim onder het niveau van 400 euro per 100 kilo is beland.


Ook de markt voor mageremelkpoeder is volgens ZuivelNL in een wat negatieve stemming. Kopers wachten af, waardoor er nauwelijks koopinteresse is. Wat ook meespeelt, is dat de vraag in belangrijke afzetlanden in Zuidoost-Azië beperkt is door de aanhoudende coronaperikelen.

De notering van vollemelkpoeder is in juni en juli redelijk op peil gebleven, hoewel ook bij dit product de prijsdruk langzamerhand wat lijkt toe te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer