Stichting Weidegang: 'Melkrobot en weiden gaan prima samen'

Bij een goede dagindeling, een logische route van stal naar wei en goed weidemanagement is de combinatie melkrobot en weidegang prima uit te voeren, stelt secretaris Kees-Jaap Hin van stichting Weidegang. Toch ziet hij sommige ondernemers worstelen met de weidepremie-eisen. Een nieuw plan biedt mogelijk uitkomst.

Stichting+Weidegang%3A+%27Melkrobot+en+weiden+gaan+prima+samen%27
© Twan Wiermans

Om voor weidepremie in aanmerking te komen, moet bij een controle minimaal 75 procent van het melkvee buiten lopen. Een alternatief is om met een registratiesysteem te borgen dat iedere koe gemiddeld zes uur buiten loopt. De 75 procentregel is voor een aantal ondernemers soms moeilijk, blijkt uit controles.

Dat signaleert ook Hin: 'De eis is voor sommige veehouders lastig, voor anderen prima in te vullen. We willen met elkaar garanderen dat de koeien voldoende weidegang krijgen voor de weidepremie. Daar mag best wat tegenover staan.'

Volgens Hin is de combinatie van robotmelken en weidegang bij de juiste aanpak goed te doen. 'Je hebt een aantal knoppen waar je aan kunt draaien. Denk bijvoorbeeld aan het voermoment en het openzetten van de poort naar de weide. De weidepoort openen vlak na het voeren is bijvoorbeeld niet handig. Veel koeien willen dan eerst liggen. Wel kun je het voeren inzetten om de koeien op het gewenste moment weer binnen te krijgen', legt Hin uit. Het zijn enkele aspecten die de stichting in de 24 uurskalender voor de melkveehouders heeft gezet.


Map Robot & Weiden

Om de veehouders verder te ondersteunen, is zes jaar geleden de map Robot & Weiden gemaakt in opdracht van ZuivelNL en de Duurzame Zuivelketen. De afgelopen maanden is deze geactualiseerd. Hin: 'De afgelopen jaren is nieuwe kennis over beweiding beschikbaar gekomen, daarom was het goed om alles nog eens na te lopen.'

De geüpdatete versie werd deze week openbaar. Hierin worden vijf concepten voor weidegang toegelicht. Dit varieert van volop weidegras in de vorm van stripgrazen, tot standweiden, waarbij gras als toetje wordt gezien. Nieuw is het Nieuw Nederlands Weiden, dat hiertussenin zit. Daarbij wordt een perceel in vijf of zes stukken verdeeld. De koeien binnen dit perceel krijgen iedere dag een ander deel. Na een aantal weken wordt overgestapt naar een ander perceel, dat ook in blokken is verdeeld.

Belangrijk bij de keuze voor een bepaald systeem is dat dit zowel bij de huiskavel past als bij de boer, stelt Hin. 'Stripgrazen geeft een hoge grasopname, maar vraagt om een huiskavel en tijd. Bij een ander past standweiden wellicht beter.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer