Groningen onderzoekt tiny houses op boerenland

Provincie Groningen gaat onderzoeken of er behoefte is aan het realiseren van tiny houses op boerenland. Dat zegde gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) vorige maand toe in de Provinciale Statenvergadering. Wulfse wil het meenemen in de verkenning die ze met gemeenten uitvoert naar wonen in het buitengebied.

Groningen+onderzoekt+tiny+houses+op+boerenland
© Klaver Makelaardij

Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks dringen erop aan om landschapslandbouw mee te nemen in de nieuwe omgevingsvisie van de provincie. Volgens Statenlid Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren kunnen ecodorpjes rond het boerenbedrijf een inkomen voor de boer opleveren en woningen voor woningzoekenden, nieuwe natuur en natuurinclusieve landbouw. 'Dat laatste kan ook een belangrijk aandeel leveren in de aanpak van de klimaat-, stikstof- en biodiversiteitscrisis', stelt Voerman.

Voerman haalt als voorbeeld het initiatief in de Noord-Brabantse en Limburgse De Peel aan. Daar wil stichting Peel Natuurdorpen samen met boeren tienduizend tiny houses en 3.500 hectare nieuwe natuur ontwikkelen en hiermee ecodorpjes creëren. Het eerste tiny house werd in februari geplaatst in het Brabantse Zeeland.


'Totaal ander verdienmodel'

Volgens Voerman is er vanuit de Peel enorm veel belangstelling. 'De opmars van tiny houses lijkt niet te stoppen. Mensen wisselen hun rijtjeshuis of appartement in voor minder vierkante meters in de natuur. Boeren krijgen een totaal ander verdienmodel. Zij kunnen tiny houses neerzetten of grond verpachten.

Provincie Groningen verkent met gemeenten of er behoefte is om te wonen in het buitengebied, geeft Wulfse aan. 'We vragen gemeenten waar ze last van hebben in de huidige visie en verordening. Een groot aantal zaken kan nu niet. Boerderijen die leeg komen te staan, kunnen volgens de verordening maar één wooneenheid creëren. Dat is misschien lastig te realiseren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer