Akkerbouwvakbond: 'Voedselproductie ontbreekt in PBL-rapport'

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) mist in het PBL-rapport over de verdeling van de ruimte een 'fundamentele discussie' over de voedselsoevereiniteit. De vakbond wijst op de toenemende noodzaak van een hoge voedselproductie.

Akkerbouwvakbond%3A+%27Voedselproductie+ontbreekt+in+PBL%2Drapport%27
© Kennispartner

De NAV onderstreept het belang van voedselsoevereiniteit in het licht van de klimaatverandering, waardoor problemen met voedselproductie ontstaan. 'Dit rapport ziet alleen het ruimtegebruik door de landbouw en niet de voedselproductie. En daarbij wordt compleet voorbijgegaan aan het feit dat de Europese Commissie ook wijst op toenemende problemen met voedselproductie. Zo wordt de landbouw in Zuid-Europa moeilijker door klimaatverandering.'


Volgens de NAV willen Nederlandse boeren niet per se de tweede exporteur van de wereld zijn. De hoge productie hier is te danken aan onze vruchtbare rivierdelta en het gematigde klimaat. 'Nergens in het rapport staat een woord over de rol van gezond uitgangsmateriaal, zoals pootaardappelen voor de wereldvoedselvoorziening.'

Er staat volgens de akkerbouwvakond wel in het rapport dat migratie wordt verwacht naar landen als Nederland waar voldoende voedsel is. 'Er staat ook in dat de huidige vrijhandelsverdragen de problemen vergroten, maar dat zou veel meer nadruk behoeven wat ons betreft.'


Kwaliteitslandbouw

De NAV mist in het adviesrapport ook aandacht voor de transitie naar natuurinclusieve en biologische landbouw waar meer grond voor nodig is. 'Men pleit voor een verschuiving van productie naar 'kwaliteitslandbouw', waarbij boeren voor groene en blauwe diensten worden betaald.'

'Prima natuurlijk', stelt de vakbond, 'maar willen we dan echt liever zonneweiden in plaats van voedselproductie? En bovendien: consumenten hebben al ruimschoots bewezen dat ze dan kiezen voor minder goed en goedkoper importvoedsel. Is dat gewenst?

In het donderdag gepubliceerde rapport schetst het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een scenario voor het landgebruik tot 2050. Door alle opgaven op het gebied van wonen, energie en industrie zou het aandeel van de landbouw in het grondgebruik afnemen van 59 procent nu naar 51 procent in 2050.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer