Duitsers verminderen emissie bij uitrijden drijfmest

Twee derde van de drijfmest in de Duitse landbouw werd in 2020 gebruikt om de uitstoot te verminderen. Emissiereducerende toepassingstechnieken worden steeds wijdverbreider.

Duitsers+verminderen+emissie+bij+uitrijden+drijfmest
© Han Reindsen

Het aandeel vloeibare mest dat in de landbouw wordt gebruikt om de uitstoot te verminderen, is de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van de landbouwtelling van 2020.

Bijna twee derde (65 procent) van de 188 miljoen kubieke meter drijfmest werd in Duitsland in de periode van maart 2019 tot februari 2020 met emissiereducerende technologieën gebruikt. Tien jaar eerder was dat aandeel 31 procent bij hetzelfde outputvolume (190 miljoen kubieke meter).


Toepassingstechnieken

In tegenstelling tot vaste mest kunnen moderne toepassingstechnieken voor vloeibare mest een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw. Zo'n 122 miljoen kubieke meter drijfmest (65 procent) is uitgereden met een sleepslang, sleepschoen, sleufmethode of mestcultivator.

De overige 66 miljoen kubieke meter drijfmest (35 procent) is in 2020 met emissie-intensievere technieken op akker- en blijvend grasland gebracht. In 2010 ging het bij deze uitrijtechnieken om 69 procent drijfmest.

Volgens de landbouwtelling van 2020 sloeg 83 procent van de bedrijven hun vloeibare stalmest uitsluitend op in containers met natuurlijke of kunstmatige afdekkingen. Dit percentage is in tien jaar tijd onveranderd gebleven. Ook in 2010 ging het om 83 procent van de bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer