Water+zorgt+voor+betere+mestbenutting
Nieuws
© William Hoogteyling

Water zorgt voor betere mestbenutting

Melkveehouder Peter van Beest uit het Gelderse Lienden regent een drijfmestgift in met water. Daarmee zorgt hij dat de meststoffen beter worden benut.

'Op deze zware kleigrond is het extra werk, maar het loont wel. Met het inregenen wordt de ammoniakemissie gereduceerd en de stikstofbenutting verhoogd. Hierdoor heb ik een betere hergroei en zo minder kans op onkruid', legt Van Beest uit.

Zonder deze extra slag vreest de melkveehouder dat het vloeibare deel de bodem in trekt en het restant als een korst achterblijft en vervolgens niets doet. 'Het is daarom belangrijk om direct water toe te dienen, zodat de mest direct mee de bodem in trekt, richting wortels. Gelet op de regelgeving met betrekking tot 65 procent eiwit van eigen land is het goed om zuinig met stikstof en het grasland om te springen.'


Meerdere sneden

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de ondernemer zo te werk gaat. Voor de bemesting van de eerste sneden was het aan de natte kant, maar alle sneden erna zijn in combinatie met inregenen bemest.

'Het heeft hier bijna niet geregend', zegt Van Beest. Ook maandag niet, toen in sommige delen in West-Nederland een behoorlijke plas water uit de hemel kwam.


Mesttank

Om extra goed te kunnen inregenen, heeft Van Beest naast deze oude 10 kuubs mesttank dit voorjaar een 15 kuubs tank gekocht met zuigarm. Daarmee kan hij het water gemakkelijk uit rivier de Linge halen. 'Ik moet de bemester wel bij kunnen houden', glimlacht hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer