Drijfmest efficiënt toedienen in pootgoed

Advies- en onderzoeksorganisatie Delphy is een onderzoek gestart om in aardappelpootgoed drijfmest op de rij te injecteren met behulp van gps.

Drijfmest+effici%C3%ABnt+toedienen+in+pootgoed
© Haijo Dodde

In deze proef is de drijfmest geïnjecteerd op de plaats waar de aardappelrug komt. De mest ligt daardoor geconcentreerd dichtbij de pootaardappel. In het onderzoek vergelijkt Delphy een halve dosering via deze methode met het volvelds toedienen van drijfmest. De potentiële emissie zal met deze aanpak lager zijn, verwacht Delphy.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van provincie Flevoland en in het kader van Actieplan Bodem & Water (ABW). Doel is bekijken in hoeverre het mogelijk is om de dosering van drijfmest in pootaardappelen te verlagen, zonder concessies te doen aan opbrengst en kwaliteit.


Minder emissie

De concentratie van de mest op de plaats van bestemming moet de benutting van mineralen door het pootgoed verbeteren. In potentie moet het volgens Delphy niet alleen mogelijk zijn om de dosering van drijfmest te verlagen. Verder zal er minder emissie zijn van nutriënten naar het bodem- en oppervlaktewater.

ABW is een samenwerkingsverband tussen LTO, waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland. Het actieplan zoekt actief naar verbinding tussen bestaande en nieuwe initiatieven in de landbouw, brengt partijen bij elkaar en stimuleert ondernemers een volgende stap te zetten richting duurzame landbouw met een focus op het bodem- en waterbeheer.


Toelichting op Velddag

De objecten voor het onderzoek naar verschillende methoden voor het toedienen van drijfmest in pootgoed zijn aangelegd op een demoperceel bij Swifterbant in Flevoland. Op dit perceel organiseert Delphy dit jaar de Velddag Pootaardappelen op 8 juli. De resultaten van de proef worden dan toegelicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer