Alfa: grote verschillen in omzet en aanwas rundveebedrijven

Tussen rundveebedrijven zitten grote verschillen in omzet en aanwas, meldt Alfa Accountants en Adviseurs op basis van het Bedrijfs Analyse Systeem (BAS). Dit komt niet alleen door het vervangingspercentage, maar ook door hoe dieren worden vervangen. Toch is een laag vervangingspercentage niet altijd heilig.

Alfa%3A+grote+verschillen+in+omzet+en+aanwas+rundveebedrijven
© Pixabay

Alfa ziet het vervangingspercentage schommelen tussen de 15 en 35 procent. Dit heeft veel effect op de kosten voor omzet en aanwas. Het ene bedrijf heeft voor omzet en aanwas een opbrengst van 6 cent per kilo melk, voor de ander is het een kostenpost van 3 cent. De kosten zijn onder meer afhankelijk van het zelf opfokken, uitbesteden of aankopen van vee.

Het effect van het vervangingspercentage op de kosten voor omzet en aanwas is volgens bedrijfskundig adviseur Andries Aalberts van Alfa Accountants te zien in een voorbeeldberekening voor een bedrijf met honderd melkkoeien en volledige aankoop van vee. De aankoop van een vaars wordt daarbij beraamd op 1.650 euro, de verkoopprijs van een koe op 650 euro.

Vervangingspercentage

Volgens Aalberts geldt hierbij een vervangingspercentage van 35 procent, dan krijg je 35 keer het verschil van 1.000 euro tussen een verkochte koe en de aankoop van een vaars. Dit komt hier neer op 35.000 euro. Bij een vervangingspercentage van 15 procent gaat het dus om 15.000 euro. 'Het verschil van 20.0000 euro kun je aanwenden voor andere doelen op je bedrijf.'

Toch heeft een laag vervangingspercentage ook nadelen. Het kan leiden tot oplopende veekosten en meer problemen met de veestapel. Een mogelijk gevolg hiervan is dat het gemak afneemt en er meer arbeid nodig is. Als pluspunt noemt Aalberts bij een laag vervangingspercentage dat een oudere koe minder nodig heeft voor de groei en daarmee efficiënter met voer omgaat dan bijvoorbeeld een vaars.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer