Nibem publiceert waarderingslijst brouwgerstrassen 2021

Op de waarderingslijst brouwgerstrassen 2021 staan vier nieuwe rassen. De Nederlandse mouterijen en brouwerijen beoordelen de rassen verschillend.

Nibem+publiceert+waarderingslijst+brouwgerstrassen+2021
© Han Reindsen

Jaarlijks brengt het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem) een waarderingslijst uit voor brouwgerstrassen op basis van uitvoerig onderzoek. Door middel van deze waarderingslijst informeert het Nibem de Nederlandse gersttelers over de acceptatie van de verschillende brouwgerstrassen door de mouters en brouwers in Nederland.


Industriële oordeel

Dit jaar zijn partijen van de rassen KWS Irina, RGT Planet, Laureate en Prospect beproefd. Het gezamenlijke industriële oordeel van de Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen over de rassen KWS Irina en RGT Planet is positief. Deze twee rassen worden breed geaccepteerd door de hele industrie.

Prospect heeft een positieve beoordeling, maar is nog niet door alle brouwerijen beproefd. Het ras wordt beperkt geaccepteerd. Laureate is matig beoordeeld door de brouwerijen. Ook dit ras wordt beperkt geaccepteerd. Het ras Applaus lijkt na beproeving op kleine schaal brouwwaardig. Omdat er nog geen industriële ervaring is opgedaan met dit ras wordt er geen verder advies uitgebracht.


Brouwgerstonderzoek

Voordat een brouwgerstras wordt geïntroduceerd voor commerciële doeleinden, wordt deze uitvoerig onderzocht. In opdracht van de kwekers wordt het landbouwkundige deel uitgevoerd. De resultaten hiervan worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst Zomergerst van CSAR.

Parallel volgt in opdracht van Nibem het kwaliteitsonderzoek waarbij gerst op basis van kleine schaal vermouting en verbrouwing op mout- en brouwkwaliteit wordt beoordeeld. Aan de hand van deze resultaten en reeds opgedane praktijkervaring met rassen komt de Nibem waarderingslijst tot stand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer