Apeldoorn schetst contouren voor nieuw beleid veehouderij

Gemeente Apeldoorn heeft een startnotitie gepresenteerd die als uitgangspunt moet dienen voor het toekomstige veehouderijbeleid van de gemeente. 'We moeten niet in sneltreinvaart richting natuurinclusieve, biologische kringlooplandbouw. Maar we moeten wel een richting kiezen', zegt wethouder Jeroen Joon (VVD).

Apeldoorn+schetst+contouren+voor+nieuw+beleid+veehouderij
© Robin Britstra

Aanleiding voor de startnotitie is een motie die een jaar geleden werd aangenomen door de gemeenteraad. Daarin wordt opgeroepen in beeld te brengen op welke manier de gemeente een koersverandering in de intensieve veehouderij kan bewerkstelligen. De motie zorgde voor veel onrust in de agrarische sector, omdat wordt gehint op het onmogelijk maken van intensieve veehouderij in de gemeente.

Vorige week spraken meerdere bezorgde boeren in bij de bespreking van het onderwerp door de raadscommissie. Joon proefde in hun bijdragen een 'enorme onderliggende wil om stappen te zetten'. Maar er komt veel bij kijken, zegt hij. 'Wij kunnen het niet alleen, boeren ook niet.'


Drie rollen voor gemeente

Apeldoorn ziet voor zichzelf drie mogelijke rollen weggelegd: een waarbij nationaal en Europees beleid leidend zijn, een waarbij wordt gefocust op lokale boeren en ze worden begeleid in de omschakeling naar natuurinclusief of een met de focus op de keten.

aarbij doen alle partijen mee om een transitie in de landbouw voor elkaar te krijgen. Verwacht wordt dat uiteindelijk een mix van de rollen in het beleid terugkomt. Dat wordt in de eerste helft van 2022 verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer