Bijvriendelijke biologische teelt door boomkwekers

Skimmiakweker David Moerings uit Boskoop voert dit jaar met Delphy een demoproef uit met plantversterkers van Koppert Biological Systems.

Bijvriendelijke+biologische+teelt+door+boomkwekers
© CLM

Daarnaast start een demoproef met biologische bestrijders in de teelt van magnoliaplantgoed bij boomkwekerij Jacobshoek in Boshoek. Het doel is om nieuwe vormen van biologische bestrijding breder te testen in de boomkwekerij.

Boomkwekers in Greenport Boskoop dragen al jaren actief bij aan betere leefomstandigheden voor bijen en andere bestuivers, bijvoorbeeld door het inzaaien van bijvriendelijke bloemenmengsels en groenbemesters. Ook wordt steeds meer biologische bestrijding toegepast om het gebruik van chemische middelen terug te dringen. Dit jaar zijn samen met Koppert Biological Systems en Delphy twee demoproeven opgezet binnen het CLM-project 'Bee Deals' om de biologische bestrijding verder te optimaliseren.


Wortelproblemen

Moerings gebruikt al jaren roofmijten in zijn teelt om spintvrije skimmia te kweken. Skimmia is ook gevoelig voor wortelproblemen. Vooral bij erg nat weer of extreem warm weer kunnen problemen ontstaan. Om dit te voorkomen, is dit jaar een demoproef aangelegd met de NatuGro-producten van Koppert.

Het idee is dat het gebruik van NatuGro-producten sterkere wortels en weerbaardere planten oplevert. Zowel de behandelde als onbehandelde planten hadden in juni nog witte wortels. In september zijn de resultaten duidelijk en worden deze gedeeld met collega's in de regio.


Roofmijten

Kwekerij Jacobshoek is gespecialiseerd in plantgoed van heesters. Ook dit bedrijf past al jaren biologische bestrijding toe. Spint is goed biologisch te bestrijden, maar trips en begoniamijt zijn lastiger. Vanuit het project 'Bee Deals' wordt dit jaar samen met Koppert Biological Systems en Delphy gekeken of de biologische bestrijding kan worden geoptimaliseerd. Gekozen is voor het bijvoeren van roofmijten met voedermijten om de roofmijten in het gewas te houden. Ook van deze demoproef volgen later dit jaar de resultaten.


De demoproef wordt gefinancierd door Tuinbranche Nederland, Koppert Biological Systems en gemeente Alphen aan den Rijn in het kader van het project 'Bee Deals' van CLM Onderzoek en Advies. In dit project werkt een groot aantal partijen aan het verbeteren van de leefomgeving van de (wilde) bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer