Boeren moeten zandzakken langs de Waal weghalen

Boeren hebben de afgelopen dagen op meerdere plekken langs de Waal bigbags gevuld met zand geplaatst om hun gewassen te beschermen tegen het wassende water. Illegaal, zo blijkt nu. Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland gaan de boeren aanschrijven om de zandzakken weg te halen.

Boeren+moeten+zandzakken+langs+de+Waal+weghalen
© Vidiphoto

De zandzakken langs de Waal staan onder meer in de Gouverneurspolder tussen Dodewaard en Ochten. Hier sloegen vijf boeren – twee akkerbouwers en drie veehouders – in het gebied de handen ineen om hun mais, bieten, aardappelen en gras met een totale waarde van ruim 500.000 euro te beschermen. Maandagmiddag bleken de bigbags nog niet nodig te zijn geweest. Het waterpeil van de Waal stond nog een flink stuk lager.


Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Ook in de Willemspolder tussen Tiel en Echteld werden op de laagste stukken van de zomerdijk bigbags met zand geplaatst. Zeven boeren hebben in deze polder mais, cichorei en gras staan. De potentiële schade daar bedraagt ook enkele tonnen.


Big bags langs de Waal om gewassen te beschermen.
Big bags langs de Waal om gewassen te beschermen. © Vidiphoto

Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland stellen dat de boeren de zandzakken illegaal hebben geplaatst, meldt De Gelderlander. Rijkswaterstaat gaat boeren aanschrijven dat de dijkjes weg moeten. Veel haast lijken zowel Rijkswaterstaat als het waterschap niet te maken met de sommering. Een woordvoerder van waterschap Rivierenland zegt dat de omstandigheden zo uitzonderlijk zijn dat het niet gepast zou zijn om de zelf aangelegde dijkjes per direct te laten weghalen.

Waarschijnlijk worden de bigbags met zand pas weggehaald als het water weer wat is gezakt, wat in de loop van de week wordt verwacht. Maar een volgende keer wordt er wel eerder ingegrepen, omdat het verboden is om een waterweg te belemmeren. Waterschap Rivierenland gaat controleren of de zomerdijk langs de Waal geen schade heeft opgelopen door de zandzakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer