Hoogwater niet benutten voor zandgronden

Grote hoeveelheden smelt- en regenwater afkomstig uit Duitsland en Zwitserland stromen op dit moment via de rivieren door het land. Het wordt zo snel mogelijk afgevoerd richting zee. Is het niet slimmer om een deel vast te houden voor droge periodes?

Hoogwater+niet+benutten+voor+zandgronden
© Vidiphoto

Het waterpeil in de rivieren staat hoog. De verwachting is dat het water pas eind volgende week weer gaat zakken. Een waterpeil van 14,50 meter bij Lobith, zoals nu, is niet uitzonderlijk. De uiterwaarden lopen vol, maar daar zijn ze voor bedoeld.

Als de Rijn bij Lobith boven de 15 meter boven NAP komt, is er sprake van hoogwater en wordt dijkbewaking ingesteld.


Water spuien

Rijkswaterstaat heeft de Haringvlietsluizen tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee flink geopend om het hoogwater van de grote rivieren te spuien. De vraag is: is het niet beter om juist water vast te houden in Nederland? Door de klimaatverandering hebben we toch steeds vaker te maken met droogte in de zomer?

Volgens hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht is dat geen optie. 'De droogte is vooral een probleem in de hogere zandgronden, zoals in Twente en op de Veluwe. Dan moet je het water daarheen pompen. Het water komt al op een laag punt ons land binnen. Dus voor de hogere delen is het niet geschikt. Dat zou heel kostbaar zijn.'


Lokale oplossingen

In plaats daarvan ziet Wanders voor de toekomst meer in lokale oplossingen om regenwater en water uit lokale, hoger gelegen, watergangen vast te houden. 'Daar wordt onderzoek naar gedaan. Overtollig water kan lokaal worden geïnfiltreerd in het grondwater. Dan krijg je in de winter dus wel hoger grondwaterstanden', legt hij uit.


De grondwaterstanden in de hogere zandgronden zijn nu goed op peil. 'Het ziet er positief uit. Rond Winterswijk bijvoorbeeld op het hoogste niveau sinds 2018.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer