Natuurbeheerders halen vee op het droge

Natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en Free Nature halen hun kuddes runderen en paarden die in de uiterwaarden lopen op het droge. Dat is nodig omdat de waterstand in Rijn, Waal en IJssel de komende dagen sterk zal stijgen, meldt Rijkswaterstaat. Dan lopen uiterwaarden, kades en buitendijkse gebieden onder water.

Natuurbeheerders+halen+vee+op+het+droge
© Eigen Foto

Grazers in gebieden die helemaal onderlopen, worden donderdag weggehaald. In gebieden waar de dieren wel veilige plekken kunnen opzoeken, worden ze gelokt door op die plekken hooibalen neer te leggen. Boswachters houden in de gaten of er geen dieren in nood komen. 'Een deel van de kleinere dieren, zoals mollen, muizen en insecten zal verdrinken', weet boswachter Twan Teunissen.

De Rijn bij Lobith bereikt volgens Rijkswaterstaat zaterdag de hoogste stand van ongeveer 14 meter boven NAP. Het water in de Maas in Limburg bereikte woensdagmiddag de hoogste stand en is weer aan het zakken. Na het weekeinde wordt in het stroomgebied van Maas en Rijn weer regen verwacht, zodat de waterstanden weer kunnen stijgen. De rivierdijken kunnen het hoogwater vooralsnog gemakkelijk weerstaan.

Uiterwaarden

Rijkswaterstaat en de waterschappen waarschuwen boeren en burgers die in de uiterwaarden wonen of werken voor de komst van het hoge water. Een aantal uiterwaarden is tijdelijk afgesloten om dieren die daar droge plekken hebben gevonden niet te verstoren. Waterschap Rivierenland laat buitenpolders vollopen om het rivierwater ruimte te geven. Gemeenten sluiten laaggelegen kades af.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer