Boeren praten met minister over hoog water

Boeren voerden maandag actie tegen de komst van een nevengeul waardoor de dorpen Varik en Heesselt op een eiland komen te liggen. Voorstanders zien de nevengeul als oplossing voor het hoge water in de Waal.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bracht een bezoek aan de actievoerders en had daarna een overleg met verschillende partijen. 'Ik denk dat zij een hele rustige manier van beslissen heeft. Als ze af gaat op de feiten, heb ik er hele goede hoop op dat het niet doorgaat', vertelt Adri van de Geijn van LTO Neerrijnen.

Het bedrijf van fruitteler Otto Wildemans ligt middenin de nieuwe geplande nevengeul. 'Je weet niet wat je moet doen. Moet ik doorgaan met mijn bedrijf? Ik weet het niet. Ik word belemmerd binnen mijn bedrijfsvoering. Als dit doorgaat zullen we moeten verplaatsen. En omdat ik fruitteler ben moet ik wel goede grond terug krijgen.'

Onrust

Minister Van Nieuwenhuizen nam uitgebreid te tijd om met de actievoerders in gesprek te gaan. 'Op dit moment kan ik de onrust bij de boeren niet wegnemen. Ik ga wel graag met ze in gesprek om van hun te horen wat de zorgen en de angsten zijn. Ik wil graag weten hoe zij de toekomst zien.'

'Wij zijn heel blij dat de minister nu twijfelt', weet Van de Geijn. 'Het feit dat ze nu hier is, is uniek want de provincie zegt al tien jaar dat de geul er komt.' Volgens hem hebben deze plannen desastreuze gevolgen voor de landbouw. ' In de winter zal de toename van kwel zodanig zijn dat professionele teelt van fruit niet meer mogelijk is. In de zomer zal het onmogelijk zijn om voldoende water van kwaliteit te krijgen voor de droogtebestrijding.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer