Exportwaarde bloemen en planten daalt 10 procent in januari

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een krimp van 10 procent. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Exportwaarde+bloemen+en+planten+daalt+10+procent+in+januari
© FloraHolland

Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren deden minder goede zaken in januari. De totale exportwaarde voor de eerste maand van het nieuwe jaar daalde naar 422 miljoen euro. Potplanten deden het met een krimp van 15 procent naar 143 miljoen euro slechter dan snijbloemen met een krimp van 8 procent naar 279 miljoen euro.

Floridata tekent bij deze cijfers aan dat januari dit jaar twee handelsdagen minder kende dan vorig jaar. Met name de export naar Duitsland incasseerde een forse krimp van 17 procent. Mede door de strenge lockdown ligt de plantenexport naar tuincentra en bouwmarkten nagenoeg stil.


Brexit maakt snijbloemen duur

De export naar het Verenigd Koninkrijk kromp met 4 procent, waarbij potplanten het slechter deden dan snijbloemen. Snijbloemen worden volgens de VGB per 1 januari 2021 vanwege brexit duur betaald, omdat er een importheffing van 8 procent geldt op doorvoer van niet-EU bloemen.

De meeste planten zijn, door de Britse lockdown en fytosanitaire eisen per 1 januari, in december ingekocht, verklaart VGB-directeur Matthijs Mesken. Een kleine exportkrimp van 1 procent naar Frankrijk illustreert de versoepeling van coronamaatregelen sinds eind november, waarbij de vraag naar planten juist is toegenomen. Italië toont een licht herstel met een exportgroei van 6 procent.

Gematigd positief over aanloop Valentijnsdag

De handelaren zijn gematigd positief over de aanloop naar Valentijnsdag. De inkoopprijzen van bloemen zijn hoger dan vorig jaar, waardoor het volgens de VGB lastiger is om marges te behalen op de Europese markt. 'Ondanks het barre winterweer van afgelopen weekend hebben leveringen weinig vertraging opgelopen', meldt Mesken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer