Sierteeltexport doet in 2020 een stapje terug

De export van bloemen en planten is vorig jaar met 4,2 procent gedaald naar een waarde van 5,98 miljard euro. Dit heeft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekendgemaakt.

Sierteeltexport+doet+in+2020+een+stapje+terug
© Vidiphoto

De uitvoer is weer beland op het niveau van 2018, nadat vorig jaar een record werd gevestigd en de waarde boven de grens van 6 miljard euro uitkwam. Vorig jaar werd ook een record gebroken, de plantenuitvoer was nog nooit zo hoog. Maar die werd overschaduwd door de slechte verkoop van bloemen.

Volgens de statistieken van Floridata, het bureau dat de handelscijfers van bloemen en planten optekent, vertegenwoordigde de plantenuitvoer in 2020 een waarde van 2,45 miljard euro. Ten opzichte van 2019 was dit een stijging van 1,6 procent. De bloemenexport bleef steken op 3,53 miljard euro, wat in vergelijking met het voorgaande jaar een daling is van 7,8 procent. Ook in 2019 zat er meer schot in de planten dan in de bloemen.Corona en de daaraan gekoppelde lockdowns zijn van grote invloed geweest op de handelsstromen, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken. Zo viel de uitvoer naar Frankrijk in november, toen daar de lockdown werd ingesteld, met 42 procent terug. De Duitse lockdown had in december een terugval van bijna 19 procent tot gevolg. En in het voorjaar, in het begin van de eerste uitbraak, kwam de stroom richting Italië droog te staan.

Dit is terug te zien in de jaarcijfers. De uitvoer naar Italië kwam in heel 2020 ruim 12 procent lager uit, die in Frankrijk 7 procent en in Duitsland een kleine 4 procent.


Onvoorspelbaar Rusland

De grootste teruggang werd genoteerd voor Rusland: 21,3 procent. Het land heeft in de bloemen- en plantenbusiness de reputatie onvoorspelbaar te zijn. Politiek, economie en wisselkoersen zijn van invloed op de handel en daar is vorig jaar corona bijgekomen. In de voorbije jaren was Rusland een groeimarkt, maar daar is in 2020 een abrupt einde aan gekomen.

Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de drie belangrijkste exportlanden voor de Nederlandse handelaren. Gezamenlijk zijn ze goed voor een aandeel van 55 procent (Duitsland 26,8, Verenigd Koninkrijk 14,7 en Frankrijk 12,7 procent).Het Verenigd Koninkrijk is het enige land van de drie dat een groei vertoonde. Volgens de handel heeft onder andere de brexit hiermee te maken. In december, kort voor de definitieve scheiding, kochten Engelse afnemers 16 procent meer bloemen en planten in Nederland.


Trouwe groeimarkt

Polen, al jaren een trouwe groeimarkt voor de Nederlandse sierteelthandel, hield die tred in 2020 vast. Ook deden de Scandinavische landen dat, waarbij Denemarken een uitschieter was met een groei van bijna 17 procent.

Uit de cijfers van Floridata blijkt verder dat supermarkten, tuincentra en bouwmarkten weer meer in de melk te brokkelen hebben bij de verkoop van bloemen en planten. Ten opzichte van 2019 is het aandeel van deze drie gestegen, naar 46 procent. Dit ging ten koste van de importerende groothandel en de bloemenwinkels.

Mesken vindt dat de export in 2020 niet geheel is tegengevallen. 'De cijfer tonen dat de sierteeltsector veerkrachtig is.' Hij signaleert wel dat de marges bij bloemen onder druk staan. De Britse variant van corona baart ook zorgen. 'Vooral met belangrijke bloemendagen als Valentijnsdag en Moederdag in het verschiet houden we ons hart vast', besluit Mesken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer