Verlagingspercentage+pootgoed+iets+onder+niveau+2020
Nieuws
© Han Reindsen

Verlagingspercentage pootgoed iets onder niveau 2020

Bij pootgoed ligt het verlagingspercentage met 6,3 procent iets onder het niveau van 2020. Dat was toen 6,9 procent. Bijna de helft van de verlagingen heeft bacterieziek als oorzaak.

Keuringsdienst NAK heeft de tweede keuring van pootgoed nu voor 35 procent afgerond. Voor 242 percelen is inmiddels toestemming voor loofvernietiging aangevraagd. Op de noordelijke kleigronden is het verlagingspercentage het laagst (5,1 procent) en op de noordelijke zandgronden het hoogst (9,7 procent).

In Midden-Nederland gaat het om 6 procent en in Zuid-Nederland om 7,9 procent, meldt de NAK. In 49 procent van de gevallen is bacterieziek de oorzaak van de verlaging, mozaïek is de reden in 28 procent van de gevallen en 23 procent heeft een overige oorzaak.


Afgekeurd

Gemiddeld is 0,8 procent van het pootgoed door de NAK afgekeurd. Dit percentage ligt iets hoger dan in 2020 (0,7 procent). De noordelijke zandgronden hebben te maken met de meeste afkeuringen (2,4 procent). In de overige gebieden ligt het percentage iets onder of op het gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer