Ctgb+introduceert+Drift+Calculator+bij+toelating+middelen
Nieuws
© Han Reindsen

Ctgb introduceert Drift Calculator bij toelating middelen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat de Wageningen Drift Calculator gebruiken.

De Wageningen Drift Calculator is een tool waarmee driftdepositiecijfers voor elke specifieke combinatie van teelt, teeltvrije zone en driftreductieklasse kunnen worden berekend en uitgelezen. De tool bevat de meest recente driftcijfers op basis van toedienings- en gewasparameters. Hiermee is zonder specifiek driftrapport te bepalen welke driftreductieklasse en teeltvrije zone nodig zijn voor een veilig gebruik.

De driftdatabases waarop de Wageningen Drift Calculator is gebaseerd, zijn groter en meer recent dan de huidige. Hiermee veranderen ook de driftdepositiecijfers voor de verschillende teelten. Daarnaast zijn de driftdepositiecijfers – vooral voor neerwaartse teelten – specifieker omdat parameters zoals het gewasstadium en de positie van de laatste dop ten opzichte van het gewas ook worden meegenomen.


Nationale aanvraag

Het gebruik van de Wageningen Drift Calculator heeft gevolgen voor dossiers voor een nationale aanvraag voor de toelating van een gewasbeschermingsmiddel in akkerbouwgewassen en de boom- en fruitteelt, waar op- en zijwaartse bespuitingen plaatsvinden. De tool wordt door het Ctgb ingevoerd voor nieuwe aanvragen en nog niet gebruikt voor lopende aanvragen, tenzij de aanvrager van een toelating daar nadrukkelijk om vraagt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer