Opnieuw vrijstelling voor Verimark in tomaten

Het ministerie van LNV heeft deze week een tijdelijke vrijstelling afgegeven voor het insecticide Verimark. Dat kunnen tomatentelers in de bedekte substraatteelt gebruiken voor de bestrijding van tabakswittevlieg.

Opnieuw+vrijstelling+voor+Verimark+in+tomaten
© Nieuwe Oogst

Het besluit van LNV is deze week gepubliceerd in de Staatscourant. De vrijstelling geldt vanaf 15 juli 2021 tot 11 november 2021. Onder meer Glastuinbouw Nederland maakt zich ervoor sterk dat Verimark opnieuw beschikbaar komt voor Nederlandse tomatentelers. Een aantal keren is vanaf 2018 al een vrijstelling afgegeven voor dit middel.Met Verimark kunnen tomatentelers hun gewas beschermen tegen tabakswittevlieg (Bemisia). Naast directe schade aan het gewas is dit plaaginsect in kassen ook vaak verantwoordelijk voor het verspreiden van het tomatenchlorosevirus (ToCV). Het huidige pakket aan middelen en maatregelen is niet voldoende om Bemisia te beheersen, meldt Glastuinbouw Nederland.


Toedienen door middel van druppelbehandeling

Verimark, met de werkzame stof cyantraniliprole, is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel dat wordt toegediend door middel van een druppelbehandeling. Volgens de NVWA voldoet de vrijstelling van Verimark aan de criteria voor een noodsituatie. Het Ctgb constateert aansluitend dat het risico van het gebruik van het middel in tomaten voldoende kan worden gereduceerd.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer