Actieplan wijst uit: te weinig zicht op verdienvermogen akkerbouwers

Er is nog te weinig zicht op een goed verdienvermogen voor akkerbouwers en het gaat te langzaam met noodzakelijke beleidsaanpassingen. Dat beeld komt naar voren uit de tussenstand van Actieplan Plantgezondheid.

Actieplan+wijst+uit%3A+te+weinig+zicht+op+verdienvermogen+akkerbouwers
© Alex J. de Haan

De akkerbouw neemt met Actieplan Plantgezondheid initiatieven voor duurzamere teeltmethoden. Tegelijkertijd zijn er obstakels voor het realiseren van de ambitie en doelen voor 2030. Met de publicatie geven BO Akkerbouw en haar twaalf leden inzicht in de voortgang van het actieplan, dat in september 2018 is gepresenteerd. Sindsdien zijn kennisvragen in beeld gebracht, zijn miljoenen euro's geïnvesteerd in nieuw onderzoek en is er geïnvesteerd in kennisverspreiding.


BO Akkerbouw en haar leden werken samen met diverse partners. Voorzitter Dirk de Lugt van de actieplan-stuurgroep riep tijdens de presentatie ketenpartners, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties op samen aan de slag te gaan met de uitwerking ervan. 'Die oproep staat nog en wordt urgenter. De sector redt de benodigde transitie niet alleen. Een beter verdienvermogen is de grootste hobbel om te nemen. Daarnaast is echt een versnelling van beleidsaanpassingen nodig.'
Economische prikkels

Het actieplan richt zich ook op positieve economische prikkels. Die maken het aantrekkelijker om te investeren in maatregelen die bijdragen aan bodemkwaliteit en biodiversiteitsherstel. Dit gaat echter moeizaam. Akkerbouwers zien graag hogere prijzen voor akkerbouwproducten bij huidige afnemers. In een internationale afzetmarkt lijken de mogelijkheden hiervoor tot nu toe beperkt.

Er zijn extra inspanningen nodig, om onder meer in specifieke marktsegmenten een meerprijs te verkrijgen. Maar ook daar waar extra investeringen door akkerbouwers maatschappelijk gewenst zijn, bijvoorbeeld voor biodiversiteitsprestaties, moet de maatschappij dit belonen. Bij de start van het actieplan gaf de akkerbouw aan samen te willen werken met de overheid om de ambities te realiseren. Faciliterend overheidsbeleid is van groot belang om innovaties te versnellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer