Praktijknetwerk helpt akkerbouwer verduurzamen

BO Akkerbouw en het ministerie van LNV ondertekenden woensdag een intentieverklaring voor de start van het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw. Dat moet akkerbouwers verbinden in hun zoektocht naar steeds duurzamere teeltmethoden en een belangrijke rol spelen in de uitwisseling van kennis en informatie tussen theorie en praktijk.

Praktijknetwerk+helpt+akkerbouwer+verduurzamen
© Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw

Het ondertekenen van de intentieverklaring is het sluitstuk van het traject voor de vorming van het nieuwe netwerk, waarbij voormalig directeur Matthé Elema van BO Akkerbouw optrad als kwartiermaker.

'Wij zien het praktijknetwerk als de schakel tussen nieuwe oplossingen uit het onderzoek en de doorwerking ervan in de praktijk', zegt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw over het belang van het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw. 'Omgekeerd verwachten we dat wanneer akkerbouwers tegen zaken aanlopen, we die vervolgens kunnen oppakken in ons onderzoeksprogramma.'


Ondernemers centraal

Kennis is volgens Hoogendijk cruciaal bij de verdere verduurzaming van de akkerbouwsector. 'De kennis zit juist ook bij akkerbouwers, waar we als sector nog veel beter gebruik van kunnen maken. In dit netwerk staan ondernemers centraal.'

Esther Veldhuis, directeur Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit bij het ministerie van LNV, is verheugd met de start van het praktijknetwerk. 'Akkerbouwers zien een hoop op zich afkomen: klimaatverandering, herstel van biodiversiteit, bodemgezondheid en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn belangrijke onderwerpen. Wij zien uit naar de waardevolle rol van het praktijknetwerk in het aangaan van deze uitdagingen.'

Netwerkorganisatie Stimuland vervult de rol van centraal loket voor het opzetten en ondersteunen van het netwerk. Daarmee is Stimuland het eerste aanspreekpunt voor akkerbouwers en voor partijen die iets willen met het netwerk.


Kennisontwikkeling en -uitwisseling

'Voor Stimuland is deze stap een belangrijke mijlpaal. Voor het slagen van het praktijknetwerk is samenwerking cruciaal', vindt directeur Ingrid Jansen van Stimuland. 'Recent heeft Stimuland een enquête gehouden onder akkerbouwers. Daaruit kwam naar voren dat de meerwaarde van het praktijknetwerk kennisontwikkeling en -uitwisseling moet zijn.'

De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats tijdens een bijeenkomst op akkerbouwbedrijf Geduho in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland. Hierbij waren ook de partijen aanwezig die hebben aangegeven het praktijknetwerk te ondersteunen. Het gaat daarbij om Wageningen University & Research, Delphy, Vertify, TKI Agri & Food, LTO Nederland, provincie Groningen, IRS, NAJK, Proefboerderij Rusthoeve, Louis Bolk Instituut, CZAV, Vavi, Het Comité van Graanhandelaren en Cosun.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer