BO Akkerbouw: 'Erfemissie onvoldoende in beeld'

Bij veel akkerbouwers is de emissieroute van gewasbeschermingsmiddelen via het erf onvoldoende in beeld. Dat concludeert BO Akkerbouw op basis van een enquête die is uitgevoerd door AgriDirect.

BO+Akkerbouw%3A+%27Erfemissie+onvoldoende+in+beeld%27
© John Oud

Uit deze enquête blijkt dat minder dan 5 procent van de akkerbouwers maatregelen neemt om emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf te beperken. Dit terwijl gemiddeld 50 procent van de totale emissie op de akkerbouwbedrijven wordt veroorzaakt door de emissie vanaf het erf.Vanuit de stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid adviseert BO Akkerbouw akkerbouwers om een erfemissiescan in te vullen. Dat zorgt voor bewustwording en levert aanknopingspunten op voor maatregelen om de emissie te beperken. Het invullen van de scan is bovendien een voorwaarde binnen de certificering door Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK).


Top 10 van maatregelen

Naast deze scan heeft kennis- en adviesbureau CLM in opdracht van de stuurgroep een top 10 van maatregelen tegen erfemissie samengesteld. Het gaat hierbij om praktische maatregelen als het gebruik van een wasstraat met zuiveringssysteem, het voorkomen van lekken van middelen en het overdekt stallen van bijvoorbeeld veldspuiten.

BO Akkerbouw stelt dat extra inspanning van de sector nodig is. De akkerbouw veroorzaakt nog te vaak normoverschrijdingen die schadelijk zijn voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dit wijzen rapportages van het Landelijk Meetnet Gewasbeschermingsmiddelen Land- en Tuinbouw uit. Volgens de stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid alle reden om erfemissie aan te pakken.


Klik voor top 10 erfemissiemaatregelen op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer