Oud-landbouwbestuurder Joris Schouten overleden

Voormalig katholiek landbouwbestuurder Joris Schouten (94) uit Noord-Holland is op 3 juli overleden. Schouten was onder andere voorman van de boerenorganisatie KNBTB en voorzitter van het Landbouwschap. Ook was hij senator.

Oud%2Dlandbouwbestuurder+Joris+Schouten+overleden
© Dirk Hol

Schouten was in de jaren zeventig en tachtig een vooraanstaand landbouwvoorman en toonde zich een onvermoeibaar pleitbezorger in Den Haag en Brussel van de belangen van de Nederlandse land- en tuinbouw. Hij kreeg landelijk bekendheid door zijn deelname aan radiogesprekken namens de KNBTB over de land- en tuinbouw voor de KRO (1967-1980). De KNBTB is een van de organisaties die is opgegaan in LTO.


Joris Schouten, oud-landbouwbestuurder en senator.
Joris Schouten, oud-landbouwbestuurder en senator. © ANP Persbureau

De West-Fries maakte, met een kleine onderbreking, van 1980 tot en met 1991 deel uit van de Eerste Kamer namens het CDA. Ook in de senaat hield hij zich vooral met landbouw bezig. Daarnaast voerde hij geregeld het woord over waterstaat en koninkrijksaangelegenheden. Daarnaast vervulde hij talloze nevenfuncties bij onder meer de Europese landbouworganisatie Copa, de KRO en de Rabobank.

Schouten werd geboren in 1926 in een landbouwgezin in Oosterblokker (Noord-Holland). De West-Fries studeerde aan de Hogere Landbouwschool in Dordrecht en de Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg. Hij stierf in Amersfoort waar hij sinds kort woonde. Hij laat een vrouw en vijf kinderen achter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer