Europarlementari%C3%ABr+Bert%2DJan+Ruissen+rapporteur+kwekersrecht
Nieuws
© Europees Parlement

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen rapporteur kwekersrecht

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is door het Europees Parlement benoemd tot rapporteur over een voorstel voor het kwekersrecht. Aanleiding is een recent voorstel van de Europese Commissie om het kwekersrecht voor bloembollen en enkele andere plantensoorten te verlengen.

Als rapporteur moet Europarlementariër Ruissen zorgen voor een standpunt namens het Europees Parlement, evenals onderhandelen met de gezamenlijke EU-landen. Bloembollen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland, zegt Ruissen over het belang van zijn rol.

'Een langere termijn voor het kwekersrecht is belangrijk voor de Nederlandse veredelingsbedrijven van soorten die lastig te kweken zijn. Die zijn zo langer beschermd. Dat is een impuls voor nieuwe varianten tulpen, narcissen en andere soorten en planten.'

Belangrijk voor veredeling

Nederland huisvest toonaangevende veredelingsbedrijven en ook daarom is het goed om als rapporteur dicht bij het vuur van de regelgeving te zitten, vindt Ruissen. Het kwekersrecht erkent de inspanning van veredelaars, terwijl het uitgangsmateriaal ook beschikbaar blijft voor verdere veredeling. Ruissen is afgestudeerd in landbouwplantenteelt aan de universiteit van Wageningen. In het Europees Parlement is hij lid van de commissie voor Landbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer