Asperges 20 procent duurder dan vorig jaar

Het afzetseizoen voor asperges wordt gekenmerkt door een gelijkmatige aanvoer met overwegend meer vraag dan aanbod. Afzetcoöperatie ZON Holding meldt dat de aanvoer in kilo’s tot dusver 7 procent lager ligt dan in 2020. De financiële omzet van de aspergeverkoop stijgt zo'n 19 procent.

Asperges+20+procent+duurder+dan+vorig+jaar
© Viduro

Een aanvoer zonder pieken en dalen verklaart voor een belangrijk deel het succes van het lopende Nederlandse aspergeseizoen. Dat succes vertaalt zich tot dusver in een prijsvorming die gemiddeld 20 procent hoger ligt dan vorig jaar, constateert een woordvoerder van afzetcoöperatie ZON Holding.

Het aanbod asperges kwam volgens hem dit seizoen heel geleidelijk op gang. Hij ziet hierin het effect van steeds weer nieuwe teeltmethoden die zorgen voor een betere spreiding van de oogst. Verder lijken aspergetelers te profiteren van het relatief koude voorjaar. De totale aanvoer van asperges ligt daardoor lager en dat resulteert in een vragende markt waarbij de vraag steeds iets groter is dan het aanbod.


Aanvoer heel Europa lager

Will Teeuwen van teelt- en handelsbedrijf Teboza in het Limburgse Helden bevestigt dit beeld. Hij voegt eraan toe dat in vrijwel heel Europa de aanvoer van asperges van asperges tegenvalt door de kou. ‘Het geldt voor Duitsland, Oost-Europa en maar ook voor groene asperges in Spanje. Het is een soort kettingreactie, nergens zijn overschotten.’

De grote vraag en het bescheiden aanbod zorgden er begin april voor dat bij ZON de klokprijzen voor witte asperges in korte tijd opliepen tot meer dan 20 euro per kilo. Later in de maand volgde daarop wel een correctie tot een niveau van 10 euro per kilo en net iets lager.


Consumenten betalen ook meer

Ook consumenten betalen door het kleinere aanbod dit voorjaar een hogere prijs voor asperges. De Supermarktscanner berekende over de maand april voor diverse supermarkten een gemiddelde verkoopprijs voor witte asperges van 7,20 euro per 500 gram. Vorig jaar was de verkoopprijs in dezelfde maand gemiddeld 5,79 euro per 500 gram.

‘Het is voor telers zonder meer een aantrekkelijk afzetseizoen’, stelt Teeuwen. ‘Zij verkopen weliswaar minder kilo’s, maar wel voor betere prijzen. In de verkoop is het wel passen en meten met het beperkte aanbod. We willen onze vaste afnemers zo goed mogelijk beleveren en dat is dit seizoen een extra uitdaging.’De invloed van corona op de huidige afzetmarkt voor asperges is vooral positief. Teeuwen heeft zelfs de indruk dat er meer vraag is dan voorgaande jaren. ‘Net als voor veel andere verse groenten geldt dat de afzet van asperges via de retail een flinke duw in de rug heeft gekregen. Verder merken we dat met het openstellen van de terrassen vanuit de horeca de vraag naar asperges ook al weer toeneemt.’

Voor de rest van het seizoen gaat ZON ervan uit dat het aanbod van asperges gestaag doorloopt. Daarbij hoort de kanttekening dat de laatste percelen op dit moment in het seizoen nog in productie moeten komen. Teeuwen voegt eraan toe de grootste aanvoer vrijwel achter de rug is. ‘Als de temperaturen de komende periode niet oplopen tot 30 graden Celsius of meer dan hoeven we geen ongewenste aanvoerpiek te verwachten.’


Areaal blijft stabiel

Over de areaalontwikkeling en het marktperspectief voor asperges in Nederland zijn afzetcoöperatie ZON en Teeuwen overwegend positief. Teeuwen vindt dat de huidige marktsituatie naast de kou en de extra vraag ook te danken is aan de daling van het aspergeareaal na 2017.

ZON gaat er vanuit dat het areaal voorlopig stabiel blijft en dat het aanplanten van nieuwe percelen vooral om vervanging gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer