Regeling extra coronasteun landbouw open

De Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven covid-19 (OVK) is woensdag geopend. OVK is een aanvulling op de al bestaande Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het maximum van het steunpakket voor boeren en tuinders wordt hiermee gelijk getrokken aan dat van niet-landbouwbedrijven.

Regeling+extra+coronasteun+landbouw+open
© nieuwe oogst

Dat laat landbouwminister Carola Schouten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De regeling is volgens haar noodzakelijk, omdat Europese regelgeving voor staatssteun een lager maximum kent voor landbouwbedrijven dan voor niet-landbouwbedrijven. Bij landbouwbedrijven ligt het maximum voor de TVL op 225.000 euro, terwijl dat voor niet-landbouwbedrijven op 1,8 miljoen euro ligt.

'Dit acht het kabinet onwenselijk', schrijft Schouten. 'Daarom is besloten om onder een andere paragraaf van het tijdelijke staatssteunkader een regeling op te stellen die het mogelijk maakt om ook middelgrote land- en tuinbouwbedrijven substantieel te helpen.'


Staatssteunregels

Er wordt zoveel als mogelijk aangesloten bij de TVL, maar er gelden wel extra eisen en voorwaarden die te maken hebben met staatssteunregels. De verwachting is dat er meer land- en tuinbouwbedrijven tegen de grens van de reguliere TVL aanlopen.

Een van de extra vereisten ten opzichte van de TVL is dat alleen de daadwerkelijke ongedekte vaste kosten worden vergoed. De Europese regels voor staatssteun schrijven onder meer voor dat, anders dan bij de TVL, omzetverlies niet direct gedekt kan worden. De subsidie moet gebaseerd worden op de ongedekte vaste kosten. Ongedekte vaste kosten zijn vaste kosten waarvoor geen winst is gemaakt, geen subsidie en geen verzekeringsgeld is gegeven.


Vaststelling o

Bij het vaststellen van de ongedekte vaste kosten zal worden gekeken naar de kosten die land- en tuinbouwbedrijven maken voor het verzorgen van planten en dieren. Schouten: 'Dit zijn kosten die niet vermeden kunnen worden, doordat het een continue of langcyclische productie betreft. Die wordt gekenmerkt door natuurlijke processen en die zijn niet eenvoudig aan te passen.'

Via de OVK kan één keer subsidie aangevraagd worden, voor zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2021. Het kabinet heeft voor deze regeling 20 miljoen euro gereserveerd. De OVK wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer